Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
sâmbătă, 20 aprilie 2024

120 de cereri/zi – inregistrate pentru programul „Prima casa”

PRIMA CASA. Programul „Prima casa” trebuie sa continuie si in 2010 – sunt de parere reprezentantii guvernului aflat in exercitiu. Ca argument, reprezentantii Guvernului Boc – initiatorii programului arata ca, in mai putin de 4 luni de aplicare, la nivel national, au fost aprobate 7811 cereri. Valoarea fondurilor aprobate se ridica la 328 de milioane de euro, suma ce reprezinta  garantiile guvernamentale acordate. Reprezentantii guvernului sustin ca, din analizele efectuate reiese ca 80% din cei 7811 care obtinut finantare prin program sunt tineri, cu varsta sub 35 de ani.

Programul „Prima casa” a fost demarat la mijlocul acestui an. Dupa trei luni si jumatate de la implementarea programului, s-a ajuns la o medie de 120 de cereri pe zi. Reprezentantii guvernului considera ca obiectivul urmarit a fost atins, motivand ca, prin acest program s-a rezolvat atat componenta sociala, cat si deblocarea pietei imobiliare. „Am inteles ca, solicitarile nu stau la Fondul National de Garantare a Creditelor mai mult de 5 zile, ceea ce denota operativitate in preluarearea cererilor. De asemenea, in teritoriu bancile au reusit sa-si imbunatateasca performanta de selectare a dosarelor astfel incat sa nu fie probleme”, a declarat Emil Boc, premierul Romaniei. Acesta a mai subliniat ca, in acelasi timp, a crescut si procentul caselor care au fost construite dupa 2008, 28% dintre ele fiind vandute in programul „Prima casa”.

In ceea ce priveste aplicarea programului, pe zone geografice, capitala tarii se claseaza pe primul loc (32%), fiind urmata de Clujul cu 7,3%, iar apoi de un grup de judete cu de 4% (Brasov, Ilfov, Iasi, Sibiu, Prahova), restul judetelor inregistrand procente sub patru la suta.

Lăsaţi un răspuns