Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
sâmbătă, 20 aprilie 2024

Concediul fara plata- un abuz pentru dascali- spune presedintele SLI Maramures

ZILE LIBERE. „Avem de ales intre umilinta si demnitate! Constatam ca aceasta criza economica ii afecteaza doar pe salariati nu si pe candidatii la presedintie”, asta crede Liviu Marian Pop, presedintele Sindicatului Liber din Invatamant (SLI) Maramures. Acesta se arata nemultumit de aplicarea legii 329/2009 in unitatile de invatamant, insa recomanda dascalilor sa-si ia doar 3 zile libere in luna noiembrie si 5 in luna decembrie.
In conformitate cu prevederile art. 10 al Legii 329 / 2009 privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice si rationalizarea cheltuielilor publice, lege declarata constitutionala?, pentru lunile octombrie – decembrie 2009, cheltuielile de personal din institutiile publice trebuie diminuate, in medie cu 15,5 % lunar. Singura masura care poate fi luata, in cazul invatamantului, pentru reducerea cheltuielilor de personal, este trimiterea in concediu fara plata, timp de 8 zile, cumulat, in lunile noiembrie si decembrie a personalului angajat. Reprezentantul sindicatului sustine ca, zilele libere nu afecteaza nici durata concediului de odihna si nici vechimea neintrerupta in invatamant, salariatul beneficiind in aceasta perioada de toate drepturile cuvenite, potrivit legii, altele decat cele salariale. „Biroul Operativ al SLI Maramures, in urma sedintelor zonale, recomanda membrilor de sindicat afiliati, ca zilele libere, fara plata, sa fie luate dup? urm?torul calendar: pentru luna noiembrie zilele de 26, 27 si 30, iar in decembrie zilele de 2, 3 si 4 sau 16,17 si 18. Salariile vor fi diminuate, indiferent daca in zilele mai sus propuse, personalul din invatamant va veni sau nu la munca”, a declarat Pop.
Liderul SLIM a subliniat ca sindicatul nu isi constrange membri sa vina la munca, fara sa fie platiti. „Daca vor exista astfel de cazuri, ne rezervam dreptul de a actiona in instanta pe cei care se fac vinovati de acest abuz.Consideram ca prevederile art.10 din Legea 329/ 2009 reprezinta un abuz, motiv pentru care, atat FSLI., cat si SLI se vor adresa instantelor de judecata, in vederea incercarii de a recupera acest prejudiciu financiar”, a aratat Pop.

Lăsaţi un răspuns