Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
joi, 25 aprilie 2024

Fostii angajati ai societatii Cuprom – in greva foamei

PROTEST. O parte din fostii angajati ai societatii Cuprom au organizat o actiune de protest in fata Palatului Administrati din Baia Mare. Actiunea a fost generate de lipsa platilor compensatorii promise de conducerea societatii in momentul disponibilizarii. O parte dintre protestatari au decis sa intre in greva foameni pana dupa turul II al alegerilor prezidentiale.

 

De cateva luni, fostii angajati ai societatii Cuprom asteapta sa-si primeasca platilor compensatorii promise in momentul disponibilizarii colective.  Conform intelegerii dintre sindicat si managerii societati, banii trebuiau sa ajunga la fostii angajati in mai multe transe, insa administratorul judiciar a „uitat” sa se achite de obligatiile catre cei care au fost disponibilizati. Inca din vara, sindicatul a facut demersuri pentru recuperarea banilor, dar  acestea s-au aratat zadarnice. Nici macar actiunile de protest demarcate de fostii angajati si interventiile autoritatilor locale nu au dus la clarificarea situatiei. Satui de asteptare si de promisiuni, fostii angajati ai Cuprom au iesit, miercuri, 2 decembrie in strada.

Protestatarii au fost primiti de autoritatile judetului. „Atat cat ne permit prevederile legale in relatia cu o firma privata, am incercat sa mediem conflictul de munca intre angajatii disponibilizati care nu si-au primit salariile compensatorii de la societatea Cuprom Baia Mare. Societatea este in insolventa, iar noi am incercat sa mediem situatia cu actionarii societatii, administratorul judiciar si judecatorul sindic pentru ca fostii salariati sa beneficieze de sumele compensatorii prevazute in acordul semnat de catre sindicalisti cu conducerea societatii. Sunt anumite proceduri juridice, prevazute in legislatie, care trebuie urmate de catre societate, judectorul sindic si administratorul judiciar in situatia de insolventa, iar noi nu avem parghii legale prin care sa intervenim”, a declarat Sandu Pocol, prefectul judetului.  

 

Prefectura a luat masuri sanitare

„Regretam ca s-a ajuns la aceasta situatie prin care persoanele disponibilizate au ajuns sa protesteze prin greva foamei in fata Institutiei Prefectului. Tot ce am putut, intreprinde in ultima perioada, din punct de vedere moral, a fost de a discuta si de a ajunge la o mediere cu conducerea societatii, administratorul judiciar si judecatorul sindic pentru identificarea de resurse financiare si pentru ca procedurile de plata a creantelor fata de fostii angajati sa fie aplicate cu celeritate” ,a subliniat prefectul. Neputinciosi in fata acestei situatii, reprezentantii Institutiei Prefectului au cerut spriji Directiei de Sanatate Publica pentru verificarea starii de sanatate a celor aproximativ 10 persoane care au intrat in greva foamei in fata Palatului Administrativ. „Starea de sanatate a persoanelor disponibilizate de la Societatea Cuprom care au decis sa protesteze prin greva foamei sva fi monitorizata permanent de catre cadre medico-sanitare. O sa le acordam tot sprijinul medical pentru a preveni agravarea starii lor de sanatate”, a subliniat prefectul.

Lăsaţi un răspuns