Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
joi, 18 aprilie 2024

Cod Portocaliu pentru inundatii

 

ATENTIONARE. Pericolul inundatiilor inca nu a trecut.  Institutia Prefectului Maramures a primit in aceasta dupa amiaza de Administratia Nationala de Meteorologie o avertizare de fenomene meteorologice periculoase. Atentionarea este valabila pana in 3 ianuarie la ora 14.00.

Este preconizata caderea de precipitatii si averse de ploaie, in partea de sud-vest a judetului, care pot depasi pe arii restranse 20-25 l/mp si izolat 30 l/mp. Precipitatiile pot fi asociate cu intensificari de scurta durata a vantului.In calitate de presedinte al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, Sandu Pocol, prefectul judetului a dispus avertizarea comitetelor locale pentru situatii de urgenta din bazinul hidrografic Lapus si Somes si instituirea permamentei la primarii. De asemenea, a solicitat monitorizarea permanenta a cursurilor de apa si pregatirea echipelor de interventie in sprijinul populatiei, daca situatia o va impune.

Avertismente au venit si de la Institutul National si Gospodarire a Apelor, care a instituit cod portocaliu pe cursul inferior al raului Lapus. In avertizare se mentioneaza despre cresteri de debite si niveluri ce duc la depasirea cotei de atentie si inundatie. Este vorba de un tronson de aproximativ 15-20 de kilometri de curs al raului, incepand din localitatea Lapusel si pana la varsarea in raul Somes.

Prefectul a dispus ca Centrul Operational pentru Situatii de Urgenta si Dispeceratul Sistemului de Gospodarire a Apelor Maramures sa monitorizeze permanent evolutia situatiei hidrometeorologice, iar comitetele locale pentru situatii de urgenta ale unitatilor administrativ-teritoriale de pe cursul inferior al raului Lapus sa fie pregatite de interventie in sprijinul populatiei (Recea, Tautii Magheraus).

Avertizarea de cod portocaliu pe cursul inferior al raului Lapusel este valabila pana la data de 3 ianuarie, ora 14.00. De asemenea, in aceasta perioada se mentine codul galben de avertizare pe raurile Iza, Viseu si Lapus.

Lăsaţi un răspuns