Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
vineri, 19 aprilie 2024

O saptamana de cod galben

cod galben

cod galben

AVERTIZARE. Cod galben in Maramures pentru o saptamana – asta sustin meteorologii in atentionarea meteorologica trimisa, in aceasta dupa-amiaza, la Institutia Prefectului Maramures. Institutul National de Hidrologie a transmis o avertizare hidrologica de cod galben valabila in perioada 20-27 ianuarie, printre judetele atentionate privind pericolul de producere a podurilor de gheata pe rauri fiind si Maramuresul.
Fenomenele vizate sunt de extindere si intensificare a formatiunilor de gheata (gheata la mal, pod de gheata, blocaje de gheturi).

In atentionarea trimisa la Institutia Prefectului se mentioneaza faptul ca in urmatoarele zile se preconizeaza o scadere a temeperaturilor, care va duce la intensificarea fenomenelor de inghet pe majoritatea raurilor. In primele doua zile ale intervalului sunt prognozate curgeri de naboi pe afluentii raului Somes, iar in a doua jumatate a intervalului se pot forma frecvent pod de gheata pe raurile Viseu si Iza. De asemenea, exista posibilitatea formarii de blocaje de gheturi pe sectoarele raurilor Iza, Mara si Sieu.

 

Sandu Pocol, prefectul judetului, in calitate de presedinte al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, a dispus avertizarea comitetelor locale pentru situatii de urgenta din Maramures si pregatirea acestora de interventie, daca situatia o va impune.

 

„O alta masura solicitata de prefect este de monitorizare a cursurilor de apa din judet, urmarirea operativa a aglomerarilor de gheturi in bazinele hidrografice maramuresene. Prefectul a cerut sa se actioneze in mod eficient a echipelor de interventie pentru dislocarea formatiunilor de gheata, in conformitate cu planurile stabilite pentru eliminarea efectelor negative ale fenomenelor de iarna”, a declarat Dan Buca, purtator de cuvant al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta.

 

 

Lăsaţi un răspuns