Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
vineri, 19 aprilie 2024

Femeile mai multe in politica – solicitare pentru egalitate de sanse

 

Eugenia Godja, Ludovica Parvu

Eugenia Godja, Ludovica Parvu

EGALITATE. Agentia Nationala pentru Egalitatea de Sanse intre femei si barbati (ANES) a transmis conducerii tuturor partidelor parlamentare solicitarea de a imbunatati participarea femeilor la procesul de decizie, prin introducerea in Statut a sistemului ponderii de participare a fiecarui sex, in cota de maximum 40%, la toate nivelurile de decizie. Solicitarea oficiala a fost transmisa lui Emil Boc presedinte PDL, Mircea Geoana, presedinte PSD, domnului Crin Antonescu, presedinte PNL si domnului Marko BELA, presedinte UDMR.

Totodata, solicitarile au fost transmise spre informare presedintelor organizatiilor de femei din cadrul partidelor: Sulfina BARBU (PDL), Rovana PLUMB (PSD) si Norica NICOLAI (PNL).

La nivel de Maramures, principalele trei partide politice au organizatie judeteana de femei. Mai mult,  sexul frumos este reprezent la nivelul organizatiilor judetene, fiecare partid avand cateva femei in functii de conducere. Cel mai bine la capitolul „femei pe functie” sta PSD, partid care are in fruntea organizatiei judetene pe Eugenia Godja, iar prim-vicepresedinte pe Ludovica Parvu.

 

Cu toate acestea, liderii organizatiilor judetene recunosc faptul ca promovarea femeilor in politica este un proces care poate fi imbunatatit. Pe de alta parte, unii politicieni considera ca impunerea procentului de 40% a femeilor la nivel de decizie in politica este o forma de discriminare. Aceasta a fost pusa pe seama faptului ca, la nivelul unei functii de decizie trebuie sa ajunga cel care s-a remarcat, care isi doreste mai mult, care munceste pentru partid, nu o persoana impusa pe criteriul sexului.

Lăsaţi un răspuns