Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
marți, 23 aprilie 2024

Inchisoare pentru Cristian Anghel. Primar condamnat

Cristian Anghel, primar Baia Mare

Cristian Anghel, primar condamnat

PEDEAPSA CU EXECUTARE. Doi ani si jumatate- atat trebuie sa stea dupa gratii Cristian Anghel, primarul municipiului Baia Mare. Sentinta a fost data astazi de magistratii de la Curtea de Apel Cluj, dupa ce, in prealabil, judecatorii de la Tribunalul Maramures, l-au achitat pe primar. Anghel a fost acuzat de fapte de coruptie – abuz in serviciu si a fost condamnat astazi, decizia fiind facuta publica la orele amiezii.

Claudia Ilies, purtator de cuvant al Curtii de Apel Cluj, a declarat ca instanta l-a condamnat pe primarul din Baia Mare, Cristian Anghel, la doi ani si sase luni de inchisoare cu executare, sentinta fiind definitiva si executorie. Tot in baza sentintei de astazi, primarului i-au fost interzise mai multe drepturi printre care si cel de a candida pe perioada executarii pedepsei, precum si in urmatorii doi ani dupa executarea acesteia. Mai mult, urmare a deciziei luate de instanta, judecatorii au pus sechestru pe bunurile primarului, acesta avand de platit Primariei Baia Mare un prejudiciu de aproximativ 394.000 de euro.

Prejudiciu de 400.000 de euro

Primarul orasului Baia Mare, Cristian Anghel, a fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie, la sfarsitul lunii septembrie 2007, fiind acuzat de abuz in serviciu, in legatura cu supraevaluarea unui imobil din localitate, astfel ca s-ar fi prejudiciat bugetul administratiei municipale cu aproape 400.000 de euro.

Firul evenimentelor

Ancheta a inceput in 2007, in urma unei sesizari facute de DNA de unii consilieri locali. Potrivit procurorilor DNA, in perioada 2004-iulie 2006, in calitate de primar, Cristian Anghel ar fi determinat, cu incalcarea legii, achizitionarea de catre Primaria Baia Mare, la un pret supraevaluat, a unui imobil situat in aceeasi localitate, avand ca destinatie locuintele sociale, prejudiciind bugetul municipiului Baia Mare cu suma de 394.500 de euro.

Consiliul Local nu s-a constituit parte civila in cauza, motiv pentru care procurorii au propus instantei confiscarea sumei de 394.500 de euro. In vederea confiscarii, in cauza s-a aplicat sechestru asigurator pe bunurile inculpatului.

Procurorii aratau la data respectiva ca in campania electorala pentru alegerile locale din anul 2004 (in urma carora Cristian Anghel a fost reales primar), acuzatul ar fi promis, intre altele, ca va reabilita anumite locuinte ocupate de persoane defavorizate, mentionand si imobilul situat in strada Horea 46 al municipiului Baia Mare.

Incepand cu luna ianuarie a anului 2005, societatea comerciala care avea in proprietate imobilul respectiv a facut, pe mai multe canale, o oferta de vanzare, inclusiv direct Primariei. Desi luase la cunostinta despre oferta si dispunea de date referitoare la valoarea de piata a imobilului aflat in stare de degradare, inculpatul a refuzat sa demareze procedurile legale de cumparare a acestui imobil. Proprietarul imobilului a decis sa-l vanda la pretul de 150.000 euro unei asociatii familiale, reprezentata de o persoana a carei activitate, prin natura tranzactiilor imobiliare, era bine cunoscuta de reprezentantii Primariei, sustinea DNA.

Vanzare legala

Desi aceasta vanzare nu fusese perfectata legal, arata DNA, in 27 iunie 2006, la initiativa lui Anghel Cristian, a fost adoptata Hotararea Consiliului Local al municipiului Baia Mare privind achizitionarea imobilului in cauza la pretul de 544.500 euro, in echivalent lei.

„Practic, ignorand adevaratul proprietar, Consiliul a incheiat un contract de vanzare-cumparare cu o persoana care nu avea, la acel moment, calitatea de proprietar (contractul de vanzare-cumparare intre societatea comerciala, care facuse initial oferta, si asociatia familiala, urmand a fi incheiat abia la 26 iulie 2006). Desi pentru efectuarea procedurilor de legalizare a contractului de vanzare-cumparare fusese mandatata Directia Economica din cadrul Primariei, la Biroul notarului public inculpatul s-a prezentat personal, singur, pentru semnarea contractului alaturi de vanzatori”, se arata in raportul DNA.

Ca urmare a faptelor sale, desi avea posibilitatea sa achizitioneze imobilul cu suma de 150.000 de euro, primarul l-a cumparat cu 544.500, diferenta reprezentand paguba produsa in dauna bugetului municipiului Baia Mare, mai afirmau procurorii anticoruptie.

Achitat de unii, condamnat de altii

In 16 iulie 2008, Cristian Anghel a fost achitat, prin sentinta Tribunalului Maramures, in procesul pe care i l-a intentat DNA pentru abuz in serviciu contra intereselor publice.

De asemenea, completul de judecata a luat act ca „partea vatamata, municipiul Baia Mare, reprezentata prin viceprimarul Ludescher Istvan, nu s-a constituit parte civila in cauza” si a dispus „ridicarea masurii asiguratorii a sechestrului instituit asupra bunurilor mobile si imobile” ale primarului Cristian Anghel, masura care fusese instituita din august 2007 de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie.

Judecatorii au mai respins cererea formulata de procurorii DNA privind confiscarea de la Anghel a sumei de 394.500 de euro, considerand ca aceasta este nefondata.

Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a atacat insa decizia magistratilor maramureseni, care l-au achitat pe Anghel, iar recursul s-a judecat la Curtea de Apel Cluj.

Lider in politica si in administratie

Cristian Anghel este unul dintre cei mai longevivi primari din Romania. Din luna mai a anului 1993 Anghel a fost neintrerupt la conducerea administratiei locale din Baia Mare.

Cristian Anghel este presedintele organizatiei judetene a PNL Maramures si membru in Biroul Politic Central al partidului.

Lăsaţi un răspuns