Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
joi, 25 aprilie 2024

Referendum in Dealul Corbului si Aspra. Cetatenii vor sa-si schimbe comuna

referendum

referendum

NEMULTUMIRI. Mai multi locuitori din satul Dealul Corbului, apartinator de comuna Vima Mica au solicitat prefectului Sandu Pocol sa se deplaseze in teritoriu pentru a discuta despre nemultumirile comunitatii. Prefectul de Maramures s-a deplasat, in aceasta dimineata, in sat si a precizat ca marea nemultumire a locuitorilor comunei este ca pentru a ajunge in centrul unitatii administrativ-teritoriale (Vima Mica) sunt nevoiti sa parcurga 70 de kilometri.

 

Drumurile sunt impracticabile, iar locuitorii satului trebuie sa se deplaseze prin Copalnic Manastur pentru a ajunge la Vima Mica, parcurgand astfel cate 140 de km dus-intors. Am constatat ca locuitorii din sat sunt suparati pentru modul in care autoritatile administratiei publice locale s-au implicat in rezolvarea problemelor comunitatii din sat, iar din acest motiv doresc ca satul Dealul Corbului sa treaca, din punct de vedere administrativ, la comuna Copalnic Manastur. Aceeasi dorinta o au si cetatenii din satul Aspra”, a declarat prefectul.

 

In Dealul Corbului sunt 55 de gospodarii, iar cetatenii nu au pretentia ca drumul care le face legatura spre comuna Vima Mica sa fie asfaltat, ci doar pietruit, insa costurile estimative pentru realizarea lucrarilor de pietruire se ridica la aproximativ 1.500.000 lei.

 

Prefectul Sandu Pocol a precizat ca, in conformitate cu prerogativele care ii revin prin lege, se va implica pentru a sprijini solicitarea locuitorilor satului Dealul Corbului.

 

Legislatia prevede ca este necesar organizarea unui referendum local, organizat in conditiile Legii nr.3/2000, privind organizarea si desfasurarea referendumului in ambele comune (Vima Mica si Copalnic Manastur). „Cetatenii sunt chemati sa se propunte prin „DA” sau „NU” asupra problemei referendumului, decizand cu majoritatea voturilor valabil exprimate la nivelul unitatii administrativ-teritoriale respective. Referendumul local se poate organiza intr-o singura zi, care poate fi numai duminica”, a declarat Pocol.

 

Prefectul va supraveghea organizarea si desfasurarea referndumului local, inclusiv respectarea termenelor pentru realizarea activitatilor prevazute de lege. Daca rezultatul referendumului organizat la nivel local este valid, se promoveaza Initiativa legislativa

pentru modificare Legii nr.2/1968, in sensul ca satul Dealul Corbului trece la comuna Copalnic Manastur.

Lăsaţi un răspuns