Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
miercuri, 24 aprilie 2024

Pagubele produse de ploile abundente

Prefectul va solicita fonduri pentru refacerea obiectivelor afectate de inundatii

Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta a centralizat o parte din pagubele produse in Maramures in urma ploilor abundente din 9-10 decembrie, care au generat revarsarea apelor si scurgerilor de pe versanti. Din primele informatii reiese ca ploile au produs pagube in 9 unitati administrativ-teritoriale (Baia Mare, Baia Sprie, Ruscova, Bistra, Poienile de Sub Munte, Remeti, Viseu de Sus, Repedea si Budesti). Torentii formati pe versanti, respectiv iesirea din matca a unor vai si r]uri au contribuit la afectarea a noua locuinte ( opt la Teceu si una in Baia Mare.

De asemenea, au fost afectate noua anexe gospodaresti (opt la Teceu si una in Baia Sprie) si au fost compromose 400 hectare de teren arabil. S-au produs pagube pe o lungime de 0,1 km retea de apa potabila si a fost avariat un punct de transformare si 2,25 km de maluri de aparare (in localitatile Poienile de Sub Munte, Ruscova si Repedea). Au fost blocate de revarsarea apelor 3 km de drumuri nationale (DN 19 la Teceu) si 0,09 km de drumuri judetene (DJ 187 la Poienile de Sub Munte), 1,04 km drumuri forestiere, 0,1 km de drumuri judetene, sase strazi si un pod de lemn, 11 podete si trei f]nt]ni au fost colmatate. Apele au  transportat aluviuni si material lemnos care au colmatat sase podete.

Probleme la pompele de captare de la Craciunesti

Apele r]ului Tisa au afectat si frontul de captare a apei potabile de la Craciunesti, care alimenteaza municipiul Sighetu Marmatiei. Comitetul local pentru situatii de urgenta a intervenit cu utilaje. Autoritatile municipiului Sighet au cerut sprijin pompierilor militari, politistilor de frontiera si jandarmilor. Acestia au intervenit pentru a supraînalta si consolida protectia frontului de captare. Viitura de pe Tisa a distrus in aval de digul de dirijare, o consolidare de mal de 150 m, cauza care a dat o noua tendinta e a crea un nou brat prin frontul de captare. De asemenea, a fost afectata ?i o traversa pe o lungime de 50 m de pe vechiul brat al Tisei. Politi?ti de frontiera s-a deplasat cu barca la frontul de captare, iar echipaje ale societatii Electrica au decuplat alimentarea cu energie electrica a pompelor frontului de captare, în scopul de a evita producerea unui scurcircuit care sa distruga motoarele pompelor.

Pentru eliminarea efectelor negative ale fenomenelor meteorologice periculoase au actionat peste 400 de efective teritoriale ale Ministerului Administratiei ?i Internelor (pompieri militari, politi?ti, jandarmi, politi?ti de frontiera) ?i 160 de membri ai comitetelor locale pentru situatii de urgenta care au intervenit în sprijinul celor afectati de inundatii, eliminarea efectelor negative ?i pentru asigurarea desfa?urarii circulatiei rutiere pe drumurile nationale, judetene ?i comunale. Comisii locale, nominalizate de primarii localitatilor afectate, evalueaza valoarea pagubelor produse de inundatii. Dupa centralizarea datelor de catre CJSU, prefectul Sandu Pocol va initia demersuri, la nivel central, în vederea alocarii resurselor financiare pentru refacerea obiectivelor afectate de inundatii.

Lăsaţi un răspuns