Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
miercuri, 24 aprilie 2024

Asigurarea obligatorie nu e obligatorie

Termenul pentru incheierea politelor pentru locuinte a fost prelungit pana 15 iulie

Termene modificate in cazul obligativatatii de asigurare a locuintelor. In conformitate cu Legea nr. 260/2008 (modificata si completata in luna decembrie 2010), proprietarii de locuinte sunt obligati sa incheie polite pentru asigurarea imobilelor. Termenul limita initial prevazut de lege pentru incheierea unor astfel de polite a fost stabilit de catre legiuitor pentru data de 15 ianuarie 2011, sub sanctiunea amenzii aplicate de catre primarii. Zilele trecute, Ministerul Administratiei si Internelor a emis un ordin prin care termenul limita a fost modificat.

Despre asigurarea locuintelor, autoritatile judetului au atras atentia in repetare randuri. Inca de pe vremea cand era prefect, Bondi Gyongyike, subprefectul judetului, a recomandat maramuresenilor sa-si asigure locuintele, pentru a-si proteja bunurile in caz de calamitati, aratand ca fondurile pentru situatii de urgenta care sunt alocate de la centru nu acopera valoarea pagubelor. Recomandarile autoritatilor judetului au ajuns sa fie legiferate.

Asigurarea locuintelor devine obligatorie doar din 15 iulie. Cu toate ca, initial, data limita pana la care se puteau incheia contractele de asigurare a locuintelor era mijlocul lunii ianuarie, MAI a venit a emis un ordin prin care se amana obligativitarea de incheiere a politelor. Amanarea a fost pusa pe seama faptului ca obligativitatea incheierii asigurarilor de locuinte decurge de la un an de la inceperea emiterii politelor. Deoarece politele de asigurare a locuintelor au inceput sa fie emise in 15 iulie 2010, termenul limita de incheiere a acestora (conform Legii 260/2008), este 15 iulie 2011.

10-20 de euro- costul unei asigurari

Prima obligatorie de asigurare este de 20 de euro in cazul locuintelor tip A (care au structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic sau chimic) si de 10 euro in cazul locuintelor tip B (cu pereti din alte materiale). Suma maxima asigurata este de 20.000 de euro pentru locuintele de tip A, respectiv de 10.000 de euro pentru cele de tip B. ~n ciuda tarifelor scazute, maramuresenii nu prea se inghesuie sa-si asigure locuintele. ”

Dupa 15 iulie, primaria vine cu amenzi

Asigurarile obligatorii pentru locuinte pot fi incheiate doar la companiile care au semnat actele de constituire Pool-ul de Asigurare impotriva Dezastrelor. Dupa 15 iulie, proprietarii care nu si-au incheiat polite de asigurare a imobilelor care au destinatia de locuinte vor fi sanctionati contraventional. Amenzile vor fi aplicate de primarii, valoarea sanctiunilor fiind prinsa intre 100 si 500 de lei.

Lăsaţi un răspuns