Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
vineri, 28 ianuarie 2022

Proiect de ratificare a Tratatului cu Moldova privind regimul frontierei

Guvernul a aprobat, in sedinta de astazi, proiectul de lege de ratificare a Tratatului intre România si Republica Moldova privind regimul frontierei de stat, colaborarea si asistenta mutuala in probleme de frontiera. Tratatul este un document tehnic, care contine prevederi referitoare la marcarea pe teren a frontierei, reglementarea problemelor referitoare la construirea de obiective comune la frontiera, intretinerea frontierei, constituirea si functionarea unei Comisii mixte pentru verificarea traseului frontierei de stat si intretinerea semnelor de frontiera, modul de folosire a apelor de frontiera, cailor ferate, soselelor, precum si a altor instalatii de comunicatii care traverseaza frontiera de stat, etc.

Incheierea unui astfel de document bilateral creeaza cadrul necesar cooperarii in probleme de frontiera intre autoritatile competente ale celor doua parti, in momentul de fata colaborarea fiind stânjenita din cauza absentei unor mecanisme si proceduri corespunzatoare.

Negocierile in vederea definitivarii textului acestui document au fost purtate incepând cu anul 2003, si s-au finalizat prin semnarea Tratatului intre România si Republica Moldova privind regimul frontierei de stat, colaborarea si asistenta mutuala in probleme de frontiera, semnat la Bucuresti, la 8 noiembrie 2010, de catre ministrul afacerilor externe al României, Teodor Baconschi si de prim-ministrul Republicii Moldova, Vlad Filat. Proiectul de lege va fi transmis spre dezbatere si adoptare Parlamentului, in procedura de urgenta.

Lăsaţi un răspuns