Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
joi, 18 aprilie 2024

Unirea Principatelor Romane sarbatorita in Baia Mare

In fiecare an, in 24 ianuarie, romanii marcheaza Unirea Principatelor Romane. Luni, 24 ianuarie, in municipiul Baia Mare, Institutia Prefectului o manifestare cultural-artistica dedicata aniversarii a 152 de ani de la Unirea celor doua Principate Romane, Moldova si Muntenia. Aceasta se va desfasura in Holul Palatului Administrativ, de la ora 10.00, si va debuta prin intonarea Imnului National al Romaniei de catre Fanfara municipala condusa de Florian Matasaru. Despre importanta istorica si semnificatia Unirii Principatelor Romane va vorbi Viorel Rusu, directorul Muzeului Judetean de Istorie si Arheologie Maramures.

Vor rosti alocutiuni Sandu Pocol, prefectul judetului, Mircea Man, presedintele Consiliului Judetean si viceprimarul municipiului Baia Mare desemnat cu atributii de primar, Istvan Ludescher. Tot cu prilejul acestui eveniment, Palatul Administrativ va gazdui o expozitie tematica. „Expozitia cu tematica specifica gazduita de institutia administratiei judetene va fi inaugurata si comentata de profesor Ioan Botis, din cadrul Muzeului Judetean de Istorie si Arheologie Maramures”, a declarat Dan Buca, purtator de cuvant al Institutiei Prefectului Maramures. Acesta a mai precizat ca partea cultural-artistica a manifestarii va fi sustinuta de catre fanfara municipala si elevi de la Palatul Copiilor din Baia Mare. ~n finalul manifestarii dedicate aniversarii Unirii celor doua Principate, toti cei prezenti se vor prinde in traditionala  Hora a Unirii.

La manifestare au fost invitati parlamentarii judetului, reprezentanti ai administratiei publice locale si ai partidelor politice, veterani de razboi,  cadre militare in rezerva si retragere, reprezentanti din Ministerul Apararii, Ministerul Administratiei si Internelor, Directiei Judetene de Informatii Maramures, ai serviciilor deconcentrare, sindicate si ai societatii civile.

Lăsaţi un răspuns