Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
vineri, 19 aprilie 2024

Cimitir militar german pe Valea Vaserului

Prefectul Sandu Pocol, însotit de reprezentanti ai institutiilor publice cu care s-a deplasat pe Valea Vaserului, s-a oprit la cimitirul militar din zona cunsocuta sub denumirea „Miraj”. Acesta a fost construit în padure, în memoria militarilor austrieci si germani din Regimentul III Vânatori din Carpati cazuti în primul razboi mondial.

 

Directorul tehnic al Directiei Silvice Maramures, ing. Ioan Andreica, care este nascut pe aceste meleaguri si cunoaste bine aceasta zona, împreuna cu alti oameni de-ai locului stiau despre povestea cimirului militar de pe Valea  Vaserului, dar si despre existenta unui document în limba germana, care mentiona de existenta acestuia, undeva în zona cunoscuta sub denumirea „Valea Mirajului”.

Initial, se stia din spusele localnicilor ca apele râului Vaser au spalat si distrus zona, însa conducerea si angajati ai societatii comerciale ce administreaza calea ferata de pe  Valea Vaserului, împreuna cu reprezentanti ai Directiei Silvice Maramures, Ocolului Silvic Viseu de Sus si profesorul Adrian Mandric s-au deplasat aici, pentru a încerca sa identifice locatia exacta. Prin efectuarea lucrarilor de decopertare a pamântului, dar si a muschiului care s-au depus, vreme de un  secol, au fost scoase la iveala terasele, aleile pietruite, fundatiile, treptele, însemnele militare ale regimentului, dar si zidul care împrejmuia cimitirului militar.

Prefectul de Maramures a spus: „Am ramas impresionat de povestea acestuia, iar împreuna cu cei prezenti am pastrat un moment de reculegere în memoria militarilor cazuti pe frontul de aici, în primul razboi mondial. Am vazut, în timpul ce am strabatut Valea Vaserului, cazematele sapate în stânca, dar si spitalul militar de campanie. Vom initia demersuri pentru a anunta Ambasada Republicii Austria si Ambasada Republicii Federale Germania de la Bucuresti despre existenta cimitirului militar”.

A fost ridicata o troita, iar cimitirul militar a fost împrejmuit de societatea comerciala, Ocolul Silvic si Directia Silvica Maramures. Cei care se ocupa de întretinerea si pastrarea acestui obiectiv marcat de istorie, doresc sa onoreze asa cum se cuvine memoria militarilor decedati, dar si sa continue lucrarile de restaurare si conservare a acestu obiectiv, respectiv sa identifice resursele financiare necesare pentru ca zona sa devina un loc de aducere aminte si de pelerinaj turistic.

 

Lăsaţi un răspuns