Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
vineri, 19 aprilie 2024

Incendii pe sute de hectare de teren

incendiu vegetatie

incendiu vegetatie

Sute de hectare de vegetatie uscata, pasune alpina si litiera de padure, au fost distruse din neglijenta, sustin reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Maramures. Acestia arata ca lipsa constanta a precipitatiilor si nerespectarea masurilor de prevenire au condus la cresterea semnificativa a incendiilor la vegetatia uscata si fondul forestier.

 

Ciferele furnizate de ISU arata ca de la începutul acestui an, au fost înregistrate 9.848 arderi necontrolate, 1.162 dintre acestea generând pagube si la gospodariile populatiei. Urmarile acestor incendii au fost deosebit de grave, pentru ca, pe lânga pagube materiale importante, trei persoane au decedat si sase au fost ranite.

 

Numai în ultimele 48 de ore, structurile operative ale Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta au intervenit la 174 de cazuri de arderi necontrolate, ce au afectat sute de hectare de vegetatie uscata, pasune alpina si litiera de padure. Cele mai multe interventii au fost în judetele Alba, Bihor, Brasov, Caras-Severin, Hunedoara, Maramures, Sibiu si Vâlcea.

 

Pentru evitarea producerii arderilor necontrolate, Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta face apel la cetateni în vederea respectarii masurilor specifice de prevenire a incendiilor. De asemenea, Sadu Pocol, prefectul judetelor a dispus comitetelor locale pentru situatii de urgenta sa informeze populatia cu privire la aceste masuri si sa nu permita arderea miristilor decat in cazul persoanelor care au solicitat eliberarea Permisului de lucru cu focul. Acest document se elibereaza la solicitarea cetatenilor de la primarii.

 

Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deseurilor si a altor materiale combustibile, fara obtinerea permisului de lucru cu foc si fara luarea masurilor pentru împiedicarea propagarii focului la vecinatati, se sanctioneaza contraventional cu amenzi cuprinse între 1000 – 2500 de lei.

 

 

Lăsaţi un răspuns