Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
miercuri, 12 iunie 2024

Olguta Vasilescu cere demisia lui Funeriu pentru segregare in educatie

Lia Olguta Vasilescu

Lia Olguta Vasilescu

Dupa aparitia Legii educatiei, o lege cu caracter profund antinational, s-a creat posibilitatea segregarii universitatilor, pe criterii etnice, se arata intr-un comunicat de presa al senatorului PSD, Lia Olguta Vasilescu.

Aceasta arata ca primul caz a aparut deja la Universitatea de Medicina si Farmacie din Targu Mures, unde un comitet de initiativa a chemat cadrele didactice la boicotarea conducerii universitatii solicitand, nici mai mult, nici mai putin, decat segregarea pe criterii etnice.

Senatorul sustine ca profesorii maghiari sunt incurajati sa „infiinteze departamente maghiare prescrise de legea in vigoare si sa comunice conducerii UMF ca, pe viitor, nu vor mai accepta instructiuni decat de la liderii alesi ai acestor departamente”.

„Este modelul dupa care s-a incercat separarea Universitatii Babes Bolyai, in anii ’90, cu precizarea ca atunci legislatia nu permitea acest lucru, dar acum permite. Intr-o Europa care incurajeaza multiculturalitatea si multilingvismul, ceea ce se intampla acum la UMF Targu Mures va duce la disparitia invatamantului romanesc din acest oras. De ce? Pentru ca profesorii si studentii romani, mai putini, se vor muta la Cluj Napoca, iar la Targu Mures va ramane doar UMF in limba maghiara si Universitatea Sapientia, exclusiv cu invatamant in limba maghiara, generos finantata de guvernul de la Budapesta, dar si de guvernul filomaghiar Boc”, a arata in comunicat.

„Vreau sa reamintesc tuturor ca Legea educatiei, varianta Funeriu, promovata de guvern prin angajarea raspunderii, astfel incat Parlamentul sa nu o poata amenda, mai prevede urmatoarele:  Directorii de institutii de invatamant si inspectorii scolari sunt numiti CU ACORDUL GRUPURILOR PARLAMENTARE UDMR SI MINORITATI, prevedere profund neconstitutionala si nesanctionata de o Curte Neconstitutionala. Copiii de minoritari primesc GRATUIT masa si cazare in internatele scolilor, lucru care nu e valabil pentru romani.  Copiii maghiari pot studia istoria si geografia in limba maghiara, dupa manuale „DIN IMPORT”.  Scolile romanesti cu efectiv de elevi sub 300 SE DESFIINTEAZA, iar cele maghiare pot functiona si cu 2 elevi. Finantarea per capita (pe cap de elev) E MAI MARE IN CAZUL SCOLILOR MINORITATILOR, fata de cele romanesti”, arata comunicatul.

In final, senatorul solicita demiterea ministrului Daniel Funeriu, „initiatorul unei legi demne de secolul al XVIII-lea, care invita la segregare si la discriminare pe criterii etnice si sper din toata inima sa plateasca inclusiv penal pentru promovarea unor acte normative atat de periculoase pentru statul de drept, national, suveran, independent si unitar. Domnule Basescu, daca mai aveti o farama de patriotism in dvs., veti lua urgent masurile care se impun!”

Lăsaţi un răspuns