Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
vineri, 19 aprilie 2024

Un izvor de apa minerala, a pus pe jar autoritatile

sonda

sonda

Apa provenita de la o sonda de prospectiuni geologice amplasata in zona localitatii Sarasau le-a dat de furca autoritatilor. Prin sistemul unic de apeluri de urgenta 112 s-a primit o sesizare in care se semnala evacuarea unui jet de apa dintr-o sonda aflata in conservare si care este amplasata pe un teren din apropierea localitatii Sarasau. In zona, s-au executat, in urma cu aproximativ trei decenii, cercetari si prospectiuni geologice in scopul identificarii de petrol si apa minerala,

Prefectul Sandu Pocol, in calitate de presedinte al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, a dispus convocarea membrilor grupului de suport tehnic, respectiv a unor specialisti in prospectiuni geologice care au lucrat si cunosteau situatia lucrarilor executate in perimetrul de teren. Temerea specialistilor era ca acel jet de apa sa provina de la sonda unde s-au facut prospectiuni geologice in vederea identificarii unor resurse de petrol si care sa contina in componenta pe lânga alte substante chimice si hidrocarburi.

Urmare a solicitarii prefectului, la fata locului, s-au deplasat  pompieri militari de la Inspectoratul Judetean pentru Situatii de Urgenta, angajati de la Sistemul de Gospodarire a Apelor Maramures, Institutia Prefectului, membrii Comitetului Local pentru Situatii de Urgenta Sarasau si proprietarul terenului pe care este amplasata sonda. Acestia au constatat ca jetul de apa este evacuat intermitent, printr-o teava de evacuare, la o inaltime de 4-6 metri si provine de la o sonda  amplasata pentru efectuarea de cercetari a straturilor terenului, in vederea identificarii unor resurse de apa minerala. De asemenea, specialistii in prospectiuni geologice au opinat existenta unei defectiuni la o garnitura montata pe un sistem la gura sondei.  Au fost prelevate probe din apa care vor fi analizate in laborator de catre angajatii Sistemului de Gospodarire a Apelor Maramures.

Specialistii in domeniul prospectiunilor geologice, prezenti la fata locului, au considerat ca apa evacuata contine dioxid de carbon natural, respectiv are proprietati specifice unei ape minerale (gust sarat) si ca nu se pune problema poluarii mediului inconjurator. Din documentatiile pe care le detin, ei au precizat ca prin echipamentul specific instalat acolo (sonda) s-au facut prospectiuni geologice in vederea identificarii unor resurse de apa minerala. Se aproximeaza ca forajul executat are o adâncime cuprinsa intre 100-200 de metri si a fost identificata o resursa de apa, dar care nu avea proprietatile caracteristie unei ape minerale. Sonda a fost inchisa si conservata. Este insa posibil ca o data cu surparile produse la salina de sare din zona orasului Solotvino, acumularea de dioxid de carbon natural sa ajunga in zona sondei si sa dea apei subterane proprietatile specifice unei ape minerale.

Ca masura de prevenire, in scopul evitarii producerii unei situatii de urgenta cu urmari nedorite a fost chemata o echipa de interventie alcatuita din specialisti in retele de gaz metan. Angajatii societatii au analizat cu aparate din dotare masuratori pentru a vedea componenta gazelor care sunt evacuate o data cu jetul de apa. Nu s-a identificat existenta gazului metan. Specialistii in domeniu  au precizat ca sunt necesare efectuarea unor demersuri, in perioada urmatoare, de catre Comitetul local pentru Situatii de Urgenta Sarasau pentru executarea de lucrari in scopul inchiderii sondei.

 

 

 

Lăsaţi un răspuns