Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
miercuri, 24 aprilie 2024

26 de persoane ale strazii primite la Centrul multifunctional din Baia Mare

oameni ai strazii

oameni ai strazii

Codul portocaliu de ger persistent  si prognoza meteorologica care preciza ca noaptea dintre 1 spre 2 februarie va fi cea mai friguroasa noapte din utimele zile cu avertizare de temperaturi negative extreme l-au determinat pe prefectul Sandu Pocol sa solicite continuarea actiunii de identificare a persoanelor fara adapost sau a celor care locuiesc în spatii neîncalzite.

 

Misiunea de a preveni decesul acestor persoane prin hipotermie s-a desfasurat  în sistem integrat a structurilor teritoriale ale Ministerului Administratiei si Internelor. La verificarea zonelor din municipiul resedinta de judet au participat angajati ai Politiei Municipiului Baia Mare (politisti de proximitate, siguranta si ordine publica), Politia Transporturi Feroviare, Inspectoratul Judetean de Jandarmi, Inspectoratul Judetean pentru Situatii de Urgenta „Gheorghe Pop de Basesti” al judetului Maramures, Politia Locala, Directia de Sanatate Publica si Institutia Prefectului.

 

Controalele au fost efectuate în locatii cunoscute ca fiind frecventate de persoane fara adapost, respectiv în spatii abandonate sau dezafectate si fara încalzire, dar si în alte perimetre unde se puteau aciua pe timpul noptii. În mai multe locatii de pe raza municipiului Baia Mare (cartier Sasar, în zona fostului cinematograf;  Gara CFR; Triaj CFR; zona Spitalului Judetean; strada Garii si Autogara ) s-au gasit  26 de cetateni care ulterior au fost identificati si transportati la Centrul Multifunctional „Azilul de Noapte”. Persoanele au fost transportate cu ambulante de transport persoane de la Serviciul Judetean de Ambulanta, dar si cu autovehicule din dotarea Politiei Locale. Aceste persoane ale strazii au fost primite si cazate la adapostul special amenajat de Primaria si Consiliul Local Baia Mare.  La sediul centrului de pe strada Vasile Alecsandri au fost preluate de catre personalul de serviciu si directorul adjunct al Serviciului Public de Asistenta Sociala, Bogdan Gavra, care le-a oferit hrana calda, haine si un adapost sigur care le confera siguranta si caldura în aceasta noapte în care se asteapta ca temperatura aerului sa indice valori negative extreme, respectiv valori scazute ale indicelui de racire. zile de ger persistent si cu temperaturi negative extreme.

 

Un echipaj de politie locala a ramas peste noapte în centrul multifunctional, cu scopul de a asigura linistea si odihna persoanelor cazate în centru. S-a convenit, de asemenea, ca echipajul mixt al politistilor si jandarmilor sa treaca în timpul executarii misiunii de patrulare pe azilul de noapte. Alte trei persoane ale strazii au ramas sa primeasca îngrijiri medicale la Unitate Primire de Urgenta a Spitalului Judetean de Urgenta „Dr. Constantin Opris” din Baia Mare, urmând ca ulterior si acestea sa fie transportate si cazare la centrul multifunctional.

Alte opt persoane identificate în zona strazii Petre Dulfu au refuzat sa se deplaseze la centrul multifunctional. În cladirea unde s-au adapostit aveau soba cu lemne în functiune, iar conditiile existente le ofereau posibilitatea de a ramâne în siguranta peste noapte în aceasta locatie. Angajatii din structurile teritoriale ale Ministerului Administratiei si Internelor le-au distribuit hrana calda (ceai si sandwich cald).

Pe timpul noptii echipajele mixte de jandarmi si politisti au continuat sa patruleze în municipiul si sa identifice si alte persoane fara adapost sau care locuiesc în spatii neîncalzite, respectiv sa solicite primul ajutor medical pentru persoane care pot avea probleme de sanatate, datorita temperaturilor extreme negative.

 

Lăsaţi un răspuns