Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
sâmbătă, 2 noiembrie 2024

”Ceterasii” – mai multi decat producatorii maramureseni la Targul de la Berlin

„Saptamana Verde” cu cantec, joc si voie buna

maramureseni la Berlin

maramureseni la Berlin

127.000 de lei este suma alocata de Consiliul Judetean (CJ) Maramures pentru deplasarea la Berlin a delegatiei din judetul nostru. Proiectul de hotarâre privind alocarea sumei a fost aprobat, in unanimitate, de catre plenul CJ. Cu toate ca este vorba de un targ de turism la care numarul producatorilor ar fi trebuit sa primeze, din delegatia Maramuresului care a ajuns la Berlin au facut parte mai multi artisti, decat producatori.

O delegatie din judetul nostru participa, in aceste zile, la “Saptamâna Verde” de la Berlin, unde se desfasoara Expozitia Internationala pentru Industrie Alimentara, Agricultura si Horticultura. Târgul de la Berlin se desfasoara in perioada 18 – 27 ianuarie 2014, iar cheltuielile necesare organizarii si participarii s-au ridicat la 127 mii de lei, fiind suportate din sumele alocate cu aceasta destinatie de catre Centrul Judetean de Informare Turistica.

Conform hotararii luate in plenul CJ, din fondurile aprobate, suma de 28.900 de lei o reprezinta cheltuielile de transport, 77.700 de lei sunt stabiliti pentru cazare, iar cheltuielile cu diurna ajung la 20.400 de lei. Spatiul pentru standul Maramuresului a fost asigurat, gratuit, de organizatori, atat pentru expunerea produselor, cat si pentru desfasurarea evenimentelor culturale. Asta, in conditiile in care, administratia judeteana nu se descurca prea bine la capitolul „disponibilitate de fonduri”, iar pentru a finaliza proiectele aflate in lucru, CJ a fost nevoit sa acceseze un credit. Astfel, reprezentantii CJ resping toate acuzele care fac referire la faptul ca s-a cheltuit din bugetul judetului aproximativ 30.000 de euro pentru o excursie pe bani publici, motivand ca actiunea a vizat promovarea judetului. Reprezentantii CJ neaga si faptul ca biletele de avion pentru o parte din delegati au fost cumparate inainte de adoptarea hotararii privind alocarea fondurilor pentru acest eveniment, argumentand ca doar rezervarile s-au facut din timp, nu si achizitia.

Valoarea fondurilor- direct proportionala cu suprafata standului

Anul acesta, spatiul destinat Romaniei la acest targ a fost de 260 de metri patrati, mai bine de jumatate fiind ocupat de judetul nostru. Maramuresul a fost prezent la „Saptamana Verde” de la Berlin si in anii precedenti. Pentru editia din acest an, suma alocata este mai mare decat cea necesara editiilor anterioare. Anul trecut, CJ a alocat 113.000 de lei pentru participarea la Târgul de la Berlin, iar in 2012 s-au alocat 136.000 de lei, insa atunci Maramuresul a fost prezent la manifestare cu 15 standuri care s-au intins pe o suprafata de 1.000 de metri patrati, adica cea mai mare suprafata dintre toate tarile participante in 2012.

Delegatia Maramuresului – cea mai numeroasa din tara

La cea de-a 79-a editie a „Grune Woche”- Expozitia Internationala pentru Industrie Alimentara si Horticultura de la Berlin – mai mult de jumatate din suprafata alocata standului Romaniei a fost destinata Maramuresului. E un semn ca Maramuresul este si va ramane varful de lance al culturii traditionale romanesti, ca eleganta, calitatea si bunul-gust care se regasesc in costumele, muzica traditionala maramureseana, in dansurile noastre, in produsele culinare si in atitudinea oamenilor vor fi intotdeauna la inaltime. Maramuresul a promovat Romania”, se arata intr-un comunicat de presa al CJ Maramures.

Ministerul Agriculturii arata ca Romania este reprezentata in acest an de 22 de firme la Saptamana Verde. Ministerul arata ca targul, care are o istorie de 88 de ani, va avea anul acesta, ca tara invitata, Estonia. Conform listei oficiale, cei 22 de expozanti romani prezenti la Berlin sunt< Buda Sorin AF (Maramures), Fisch und Feinkost Vogler GmbH (Maramures), Hotea Ioan AF (Maramures), II  Les Daniel (Maramures), Palaguta Barlea (Maramures), Pop Ioan Gheorghe PFA (Maramures), SC Distileria Voica SRL (Maramures), SC Roxar Prod Com SRL (Maramures), SC Stauder SRL (Maramures), Asociatia Producatorilor de produse traditionale si ecologice din Maramures, SC Tual Fast Change 98 SRL (Dobroesti Ilfov), Suciu Nicolae (Timis), La Baciu (Campulung Moldovenesc), MADR (Bucuresti), PFA Chise Florian (Bihor), PFA Radu Razvan Iulian (Ilfov), Prisacari Hercules Cooperativa Agricola (Caras Severin), SC Bio Gardena SRL (Caras Severin), SC Bradet SRL (Arges), SC Dru Agro SRL (Galati), SC Mirdatod Prod SRL (Mures), SC Sonimpex Topoloveni SRL (Bucuresti). Ministerul a mai aratat ca producatorii romani vor prezenta produse agroalimentare specifice, carne si produse din carne, miere si produse apicole, vinuri, branzeturi, bauturi, miere, dulceturi, palinca, conserve de legume si fructe, magiun si produse de morarit si panificatie.

Comunicatul nu face referire la produse de artizanat si nici la vreun program cultural artistic. Din lista oficiala reiese ca, dintre cei 22 de producatori, jumatate sunt din Maramures.

Ministerul vorbeste de evolutie si competitie

„Prezenta produselor romanesti la acest targ arata evolutia sectorului, odata cu cresterea competitivitatii acestuia. Ministerul Agriculturii este consecvent in actiunile si strategiile validate, prin sustinerea acordata si in acest an firmelor romanesti participante la aceasta expozitie”, a declarat secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Daniel Botanoiu. Potrivit acestuia, in cadrul actualei editii a Saptamanii Verzi s-a desfasurat si Forumul Global pentru Alimentatie si Agricultura (GFFA), in perioada 16 – 18 ianuarie, la care participa 80 de ministri ai agriculturii, adjuncti si responsabili din industria agricola si alimentara din intreaga lume. Discutiile au vizat gestionarea crizelor si asigurarea securitatii alimentare, dar si aspectele legate de viitorul industriei agroalimentare globale.

Organizatorii ar trebui sa aloce fonduri Maramuresului

Daca luam in calcul modul de desfasurare al evenimentelor, faptul ca Maramuresul s-a deplasat la Berlin cu cea mai numeroasa delegatie din Romania, dar si faptul ca artistii au oferit mai multe spectacole pe perioada desfasurarii evenimentului, judetul nostru ar trebui sa iasa in profit. Astfel, suma cheltuita de oficiali s-ar putea „amortiza” daca CJ ar solicita organizatorilor fonduri pentru spectacolele oferite si care au incantat publicul prezent, dupa cum recunosc si reprezentantii CJ Maramures. „Dansatorii de la Ansamblul National Folcloric Transilvania, impreuna cu orchestra si cu taragotistul Dumitru Dobrican, au facut ca muzica si dansurile din Maramures sa fie in centrul atentiei. Sute de vizitatori au filmat, au aplaudat si au dansat impreuna cu ei. Pentru romanii care locuiesc in Germania, standul Romaniei a fost primul loc de vizitat. Au degustat, au vorbit romaneste si au plans la muzica lui Dumitru Dobrican”, se arata intr-un comunicat al CJ.

Prefectul – absent de la evenimentul din Berlin

Daca la editiile precedente, Anton Rohian a fost o prezenta remarcabila, fiind catalogat de reprezentantii administratiei judetene „sufletul evenimentului”, la editia din acest an prefectul a lipsit. Va reamintim ca, dupa participarea delegatiei maramuresene la editia din 2012, a Targului de la Berlin, Mircea Man, presedintele CJ de la acea vreme, a facut o declaratie soc. Mircea Man a declarat ca vrea sa schimbe directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Maramures. Pentru aceasta functie, presedintele CJ l-a propus pe Anton Rohian, consilier judetean la acea vreme. Propunerea a venit dupa ce Rohian s-a implicat in organizarea aspectelor legate de participarea Maramuresului la Targul International Agricol – Saptamana Verde de la Berlin.”Politica agricola este cea care conteaza. Dupa ce am vazut implicarea consilierului judetean in actiunea de la Berlin, ii ofer posibilitatea de a prelua conducerea Directiei Agricole”, a declarat Mircea Man, in 2012, insa Rohian a refuzat oferta facuta de presedintele CJ de atunci.

Anton Rohian este specialist in agricultura, fiind absolvent al Universitatii de :tiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj si a ocupat functia de director al DADR Maramures in 2009 si in 2010, dar si in anii ‘90.

Acum Rohian spune ca nu a mai mers la Belin deoarece, din pozitia de reprezentant al guvernului in teritoriu, a avut multe atributiile de serviciu si sarcini de indeplinit, aspecte care nu au suportat amanarea, ceea ce a facut imposibila o deplasare in afara tarii. „In aceste zile am avut de pregatit si raportul bilantului Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, un document important care face referire la situatii de urgenta inregistrate anul trecut”, a subliniat prefectul Rohian.

Ciorapi si papuci de lana expusi la Berlin

Reprezentantii CJ au precizat ca, la editia din acest an a targului de la Berlin, din delegatia Maramuresului fac parte sapte producatori de produse agricole traditionale si doi mesteri populari. Acestora s-au alaturat patru primari din judet, presedintele si un vicepresedinte al CJ Maramures, precum si managerul judetului, trei consilieri judeteni, angajati din aparatul propriu al administratiei judetene, dar si vreo 12 angajati ai Ansamblului National Folcloric „Transilvania” si un jurnalist- angajat al unui post national de radio.

In ceea ce priveste producatorii agricoli care s-au deplasat la Targul de la Berlin, datele prezentat de Consiliul Judetean nu coincid cu cele din lista oficiala a Ministerului Agriculturii.  Iata care sunt producatorii care au ajuns in Germania si ce produse au expus fiecare pentru a-i „ademeni” pe nemti.

– Maria Zapca  – a dus la Berlin tesaturi si cusaturi, cu costume traditionale din Sapanta, cu zgardane si margele, dar si cu papusi imbracate in costume populare. Este una dintre creatoarele care nu face rabat de la traditie, care tese, impleteste si coase doar cu materiale naturale– lana si bumbac. „Strainii sunt interesati in special de papucii din lana, de ciorapii tricotati in casa, de stergarele din bumbac si de tot ce este facut din materiale naturale”, spune Maria Zapca

– Daniel Les – cu alura sa de dac liber, a dus la Berlin ceramica realizata dupa metode folosite pe vremea dacilor. „Vasele sunt frecate in interior cu piatra de rau pentru a le inchide porii si dupa aceea sunt date cu ceara de albine. Decantoarele de vin au atras atentia in mod special vizitatorilor”, spune Daniel Leş.

– Familia Stauder, din Seini, si-a prezentat nu doar produsele din carne si micii copti pe plita, ci si povestea familiei. Nu putini au fost vizitatorii care au citit afisul, in limba germana, unde se prezinta istoricul, incepand cu 1930. Atunci, Stauder Gyula si-a deschis o carmangerie de capacitate mica, la care lucrau membrii familiei. Activitatea a fost intrerupta in perioada comunista, cand Stauder Gyula a fost deportat, fiind reluata de urmasii sai.

– Familia Firisar a dus la Berlin fructe uscate, taietei de casa, suc de fructe, dar si vin de casa.

– Familia Ciurte a expus la targ zacusca de casa, ciuperci si fructe uscate si dulceturi facute in casa.

– Familia Pop din Buciumi a incercat sa-i impresioneze pe nemti cu suc natural din mere si dulceturi din fructe de padure.

– Ioan Hotea a dus trei sortimente de miere de albina, polen, nuci, siropuri de catina si afine, indulcite cu miere naturala, dar si muraturi si zacusca, precum si dulceata de ardei iute.

– Palinca de Chechis. de la Distileria Voica, ambalata in sticle cu impletituri naturale, a fost ca in fiecare an, la mare cautare.

– Produsele de carne ale carmangeriei „Toto” au avut succes si datorita gustului, dar vizitatorii au fost atrasi si de costumele populare ale celor doi reprezentanti.

– Jumari de porc si branza a expus un producator de la Viseu de Sus. „Dintre toate sortimentele pe care le-am prezentat, jumarile de porc si branza de burduf au fost cele mai cautate”, spune Gheorghe Pop, reprezentantul „Universal 91”, de la Viseu de Sus.

 

 

 

Lăsaţi un răspuns