Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
joi, 25 aprilie 2024

„FBI-ul englezesc ” in Maramures

Legaturile dintre Marea Britanie si Maramures par a fi tot mai stranse in ultima perioada. Vorbim de Marea Britanie care a pus tunurile pe imigrantii romani si, o data cu ridicarea restrictiilor pe piata muncii au impus alte reguli de limitare a ajutoarelor sociale. Tot britanicii sunt cei care au scos in fata cersetorii romani si faptele romilor, uitand ca Satul Olimpic de la Londra nu ar fi fost construit fara romani.

S-a scris atat de mult despre romani, incat tabloidele britanice ar trebui sa multumeasca Romaniei pentru ca le-a oferit nenumarate subiecte in ultimul sfert de secol, iar jurnalistilor de scandal ar trebui sa li se alature si oamenii de afaceri britanici, care au doar de castigat de pe urma romanilor. O parte dintre articolele de presa au facut referire si la maramuresenii plecati la munca in Mare Britanie. In aceasta saptamana, presa britanica a redat cazul maramureseanului Vasile Belea, din Rozavlea, in varsta de 63 de ani, care a disparut marti, 14 ianuarie. „Daily Mail” arata ca romanul a fost vazut ultima oara intr-o statie de metrou din sudul Londrei, iar fiul sau, Ciprian, a urcat intr-un vagon, dar usile s-au inchis inainte ca tatal sau sa ajunga in metrou.

Astfel, printre subiectele publicate, britanicii, care nu stiu prea multe despre Romania, au aflat si despre Maramures. Impactul a fost mult mai mare decat dupa vizita oficiala din noiembrie 2005, a prefectului de Maramures, Bondi Gyongyike, vizita oficiala in Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord.

O alta atitudine au avut britanicii cand un atasat al ambasadei, cetatean englez, a venit in Baia Mare si s-a sinucis, din deprimare, pentru ca nu si-a intemeiat o familie. A lasat si un bilet in care a fi scris ca, in momentul in care va fi gasit mort, politistii sa o anunte pe Livia R., de la Ambasada Marii Britanii.

Adevarul este ca avem si noi uscaturile noastre, ca mai avem si varstnici care se pierd pe la metrourile londoneze, dar dupa fapta diplomatului, cred ca tot noi iesim mai bine. Acum se asteapta ca orasul sa fie invadat de „Scotland Yard”, un fel de „FBI englezesc” care sa desluseasca itele incalcite ale sinuciderii.

 

Lăsaţi un răspuns