Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
joi, 25 aprilie 2024

Fonduri europene pentru realizarea drumului Baia Mare-Vaja

Nu avem autostrazi, dar vom avea drum rapid. Asta spun reprezentantii administratiei judetene, dar si liderii organizatiilor judetene a PSD si PNL, precum si unii parlamentari ai judetului.

 

Despre realizarea drumului rapid Baia Mare-Vaja care sa asigure legatura intre Maramures si Ungaria, prin vama Petea se vorbeste inca din legislatura 2004-2008. S-a vorbi despre un drum cu doua benzi pe sens, dar si despre posibilitatea transformarii acestui obiectiv in autostrada, insa toate au ramas la stadiul de discutii deoarece nu s-a gasit finantare. Au fost si sperante de realizare a acestei investitii, prin introducerea proiectului in planul de prioritati, insa odata cu schimbarea guvernarii s-au schimbat si prioritatile. Asa s-a ajuns ca Maramuresul sa ramana in izolare, zona de nord-vest fiind „decupata” din reteaua de autostrazi. Acum reprezentantii judetului, dar si politicienii au inceput sa vorbeasca iar despre realizarea drumului rapid. „Avem nevoie de un drum rapid, iar daca nu va putea fi finantat de la Ministerul Transporturilor, vom incerca cu fonduri europene”, a declarat Gabriel Zetea, presedinte PSD Maramures si vicepresedinte al Consiliului Judetean.

 

Maramuresul si Satu Mare fac lobby impreuna

Pentru a obtine finantare pentru acesta investitii, politicienii si-au schimbat strategia. Astfel, reprezentantii administratiei judetene din Maramures si Satu Mare au decis sa faca lobby comun. Zetea spun ca impreuna cu Mircea Govor de la Satu Mare au discutat despre proiect cu Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene, dar si cu Liviu Dragnea, vicepremier. „Pana acum am incercat sa obtinem finantarea pentru aceasta investitie de la Ministerul Transporturilor. Discutiile cu Liviu Dragnea au dus la concuzia ca drumul rapid Baia Mare – Vaja nu va putea fi finantat niciodata de la Ministerul Transporturilor sau nu intr-o perioada de timp relativ scurta si tocmai de aceea vom face demersuri pentru ca acest proiect sa fie finantat, din fonduri europene, prin Programul Operational Regional. Nu vom mai declasifica acest drum”, a declarat Zetea. Acesta a subliniat ca exista o promisiune a vicepremierului Dragnea privind implementarea acestui proiect in perioada 2014 – 2020 din fonduri europene.

 

Lăsaţi un răspuns