Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
vineri, 19 aprilie 2024

Prefectul vrea sa inlocuiasca haosul cu disciplina in constructii

„2014 trebuie sa fie anul salvarii patrimoniului imobiliar”, spune Anton Rohian

anton rohian

anton rohian

„Nu-mi place cum se construieste in anumite localitati din Maramures”, a spus Anton Rohian, prefectul judetului. Acesta a adaugat ca motivul de nemultumire il reprezinta zonele in care nu se respecta elementele de arhitectura specifice judetului. „Este inadmisibil sa pui langa o poarta maramureseana un gard din fier forjat sau din inox”, a precizat Rohian.

Prefectul sustine ca nu se opune realizarii constructiilor noi si moderne, insa locul in care acestea sunt amplasate este un subiect care trebuie analizat. „S-a ajuns in astfel de situatii dupa ce maramuresenii au inceput sa plece la munca in strainatate, sa se intoarca in tara cu bani si tot felul de proiecte pentru case de locuit. ~nteleg acest lucru si stiu cat trebuie sa munceasca pentru a-si realiza visul- constructia unei case. Fiecare isi face casa cum doreste, cum a vizat-o, insa sa nu uitam ca, noi, maramuresenii, avem o faima si o traditie care se leaga de biserici de lemn, case de lemn, de portiile maramuresene. Avem un renume si ma doare sufletul cand aud ca unii vorbesc cu pasiune despre Maramures, in timp ce altii, adica cei care ar trebui sa se implice, stau ca simpli spectatori, chiar daca sunt exact acei oameni care in programul electoral au trecut, ca prioritate, masuri pentru pastrarea traditiilor. Nu este normal sa fii doar spectator, mai ales daca rolul tau este de a pastra ceea ce a mai ramas, de a proteja ceea ce avem”, a declarat prefectul.

Acesta este de parere ca, in constructii, aspectele ce tin de respectarea arhitecturii zonale nu trebuie trecute cu vedere, iar primarii sunt principalii factori care pot lua masuri. „Nu-i obliga nimeni pe primari sa dea certificate de urbanism sau autorizatii de constructii daca nu sunt indeplinite toate conditiile. Declaratii de genul – <Nu avem ce face> sau <Nu putem face nimic> – trebuie compensate cu munca. Vreau ca 2014 sa fie un an al salvarii patrimoniului imobiliar, un an in care haosul din constructii sa fie inlocuit cu disciplina. Pentru toate acestea e nevoie de sprijinul primarilor si al secretarilor de primarii. Primul pas in acest scop s-a facut prin convocarea la o sedinta de lucru privind modul in care se construieste in judet”, a subliniat Rohian.

 

Lăsaţi un răspuns