Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
sâmbătă, 20 aprilie 2024

Taxa de 100 de lei pentru proprietarii de autovehicule baimarenilor

parcareBaimarenii care detin autovehicule cu masa pana la 4,5 tone sunt obligati sa plateasca o taxa de 100 de lei/an/autovehicul, indiferent daca folosesc sau nu masina pe care o au in proprietate. Taxa a fost instituita de municipalitate si a fost aprobata in 30 decembrie, in sedinta Consiliului Local Baia Mare.

 

Cetatenii municipiului Baia Mare, dar si persoanele juridice, care detin un autovehicul cu masa pana la 4,5 tone, vor plati cate 100 de lei/an incepand cu 1 ianuarie 2014. Odata achitata, noua taxa permite tuturor posesorilor de autoturisme sa parcheze in orice spatiu amenajat de pe raza municipiului, fara a mai plati tichete sau abonamente de parcare. Reprezentantii primariei au precizat ca tichetele de parcare sau abonamentele raman in vigoare doar pentru conducatorii auto care sunt din afara orasului.

 

Bani folositi pentru amenajarea de parcari

Reprezentantii administratiei locale Baia Mare au aratat ca un sistem similar exista si in Craiova, unde anual se colecteaza aproximativ doua milioane de euro. Aceasta taxa se aplica tuturor posesorilor de masini, fie ca la utilizeaza, fie ca le tin in garaj, pentru utilizarea domeniului public sau privat al municipiului. Consilierii locali au votat, in unanimitate, introducerea taxei de 100 de lei, in schimbul careia soferii vor primi o vigniera ce va permite parcarea gratuita pe raza municipiului.

Taxa se achita anticipat, pana la 31 martie 2014, din luna aprilie fiind percepute majorari pentru intarzierea la plata. Se excepteaza de la plata acestei taxe autovehiculele care apartin institutiilor publice din municipiu, persoanelor fizice si persoanelor juridice care beneficiaza de scutire asupra impozitului pe mijloacele de transport. Municipalitatea a dat asigurari ca banii incasati prin introducerea taxei unice pentru utilizarea domeniului public vor fi folositi, in principal, pentru dezvoltarea sistemului de parcare din Baia Mare, adica vor fi amenajate parcari subterane si supraterane, acolo unde este nevoie, mai ales in zonele centrale ale orasului.

 

 

 

Lăsaţi un răspuns