Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
sâmbătă, 20 aprilie 2024

Verificari la primariile din Cavnic si Borsa si la administratia judeteana

Alexandru Dragos

Alexandru Dragos

Corpul de control al premierului Victor Ponta a ajuns in Maramures. Corpul de control a venit tintit pentru a efectua verificari la primariile din Cavnic si din Borsa, dar si la Consiliul Judetean Maramures.

Reprezentantii Institutiei Prefectului sustin ca este vorba de o actiune de control la autoritatile administratiei publice locale ale oraselor Borsa si Cavnic, precum si la Consiliul Judetean. „Obiectivele controlului vizeaza verificarea modului de realizare a proiectului de investitii in turism „Schi in Rom]nia”. Astfel de controale se desfasoara si in alte judete din tara, la Hunedoara si Cluj, precum si in statiunile turistice Predeal, Voineasa, Borsec”, se arata intr-un comunicat al Institutiei Prefectului Maramures.

Maramuresul a beneficiat in repetate randuri de finantari pentru domeniul schiabil. Inca din 2006 s-au aprobat fonduri pentru investitii in partiile din statiunile turistice. O parte dintre acestea au fost alocate de Consiliul Judetean, alte sume au venit de la guvern, iar apoi s-au aprobat si finantari din fonduri europene.

Astfel, s-au efectuat investitii la partiile din Statiunea Izvoarele, la Mogosa, la Cavnic si Borsa. In 2006, CJ a alocat 14,4 milioane lei pentru dezvoltarea bazelor turistice de la Izvoarele si Mogosa. Au urmat apoi alte finantari de la Ministerul Turismului si Dezvoltarii, in 2011, printr-o hotarare de guvern fiind alocate alte fonduri pentru domeniul schiabil de la Mogosa, Izvoarele Boriste, dar si pentru sustinerea unui proiect initiat de Consiliul Local Cavnic sub patronajul Consiliului Judetean. La Borsa, investitiile in domeniul schiabil sunt ample si de durata, iar lucrarile sunt departe de a fi finalizate desi aveau termen in 2009. In ultimii ani, subiectul legat de modul in care se desfasoara lucrarile de la Borsa a ajuns unul controversat, iar in ultima vreme discutii de acest gen s-au purtat si in ceea ce priveste investitia in domeniul schiabil de la Cavnic. Chiar zilele trecute, Vladimir Petrut, viceprimarul orasului Cavnic, lansa acuzatii la adresa primarului, Alexandru Dragos, privind alocarea unor fonduri care au intrat in cotul firmei Alcotim Grup Construct Borsa. Este vorba de 477.000 lei, suma care s-a alocat fara sa existe un proces verbal de receptie sau un contract. In replica, primarul Dragos a aratat ca suma reprezinta contravaloarea serviciilor prestate de firma pentru profilarea partiilor de schi. Intamplator sau nu, SC Alcotim Grup Construct SRL este o firma din Borsa, infiintata in 2005 si care desfasoara activitate in domeniul constructiilor, dar care are mai multe procese cu Primaria Borsa.

 

Rezultatul controlului- pe masa premierului

Avand in vedere faptul ca, in ultima perioada, atat la Primaria Borsa, cat si la Cavnic au aparut dispute aprinse intre reprezentantii administratiei locale (intre primar si viceprimar), reprezentantii guvernului in teritoriu au facut mai multe demersuri pentru aplanarea conflictelor. Astfel, au fost sesizate toate institutiile abilitate sa intervina. Mai mult, din 20 ianuarie, in cele doua administratii, dar si la Consiliul Judetean Maramures, corpul de control al premierului face verificari. La Primaria Cavnic, corpul de control a ajuns marti, la primele ore ale diminetii. „Verificarile au inceput in 20 ianuarie, iar concluziile controlului din judetul Maramures vor fi comunicate primului ministru. Institutia Prefectului din judetul Maramures va dispune masurile necesare in vederea acordarii sprijinului in desfasurarea actiunii de control”, sustin reprezentantii Institutiei Prefectului.

Lăsaţi un răspuns