Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
joi, 25 aprilie 2024

Listele pentru europarlamentare aproape de finalizare

Afla care sunt candidatii sustinuti de partidele din Maramures

Norica NicolaiPrincipalele partide politice isi prezinta, in aceasta saptamana, listele cu candidatii. Presedintele PSD a declarat ca social-democratii vor face publice numele celor inscrisi pe liste joi, 6 februarie. Pe listele PSD se regasesc pe locuri eligibile si candidati ai UNPR si PC.

PSD se reuneste in sedinta Comitetului Executiv National al partidului care are loc joi, 6 februarie. PSD a decis sa participe in nume propriu la alegerile europene din 25 mai, lucru care va fi intarit si prin deciziile ce se vor lua in cadrul reuniunii de joi. Gabriel Zetea, presedinte PSD Maramures, va participa la aceasta sedinta. „PSD Maramures lupta pentru castigarea europarlamentarelor din 2014. Vrem sa castigam aceste alegeri si stim ca o conditie esentiala pentru asta este succesul guvernarii. Primul si cel mai important lucru in viitoarea campanie electorala este acela de a prezenta cu fermitate dorinta PSD de a continua constructia europeana, ca o garantie ca, pe continentul nostru nu se vor mai repeta ororile secolului trecut. Suntem nelinistiti de cresterea sentimentelor anti-europene, de faptul ca populismul anti-european castiga tot mai multi adepti printre europenii deceptionati de felul in care au evoluat lucrurile in ultimii cinci ani”, a declarat Zetea.

Presedintele PSD Maramures a subliniat ca, la sedinta Comitetului Executiv vor fi votate atat listele cu candidatii, cat si aliantele pe care PSD le va face in vederea participarii in alegerile din 25 mai. Pana acum PSD a anuntat ca se va alia cu PC si UNPR pentru alegerile din 25 mai. „Cei care vor fi alesi vor merge in grupul social-democrat din Parlamentul European si toti vor vota candidatura domnului Martin Schulz pentru functia de presedinte al Comisiei Europene. Din acest motiv nu prea aveam cum sa facem liste impreuna cu liberalii, acestia neavand cum sa se alature grupului social-democrat”, a spun Zetea. ~n actuala legislatura europeana, PSD, in alianta cu PC a avut 12 mandate, iar acum PSD tinteste un rezultat de 35% si mizeaza pe doua, trei locuri eligibile in plus fata de cele pe care le are in prezent.

PSD o vrea pe liste pe Ioana Pop-Cazacu

„PSD Maramures doreste si va lupta in continuare pentru un candidat propriu pe lista social-democratilor, ce va fi votata in 25 mai. Credem ca a venit timpul ca Maramuresul sa aiba o voce proprie in Parlamentul European. Maramuresul reprezinta un brand certificat pentru Romania si trebuie sa devina un brand autentificat pentru Europa”, a spus Zetea.

Propunerea maramuresenilor o vizeaza pe Ioana Pop-Cazacu, aceasta avand si sustinerea organizatiei nationale de tineret. Europarlamentarul PSD Catalin Ivan, liderul social-democratilor din Parlamentul European, va fi una dintre cele opt propuneri ale TSD pentru alegerile europarlamentare din luna mai, anunt facut de Mihai Sturzu, presedintele TSD, la o sedinta a Biroului Politic si a Comitetului Executiv de zilele trecute. Acesta a mai aratat ca, celelalte sapte persoane propuse de tinerii social-democrati pentru lista de la alegerile europarlamentare sunt Andi Cristea, Claudia Tapandel (Bucuresti), Calin Buzgau (Mures), Ioana Pop Cazacu (Maramures), Gabriel Oniga (Cluj), Emilian Pavel (Bihor) si Alexandru Rotaru (Neamt). In cazul in care Ioana Pop-Cazacu nu va figura pe liste, maramuresenii vor fi nevoiti sa-i acorde sustinerea lui Ioan Mircea Pascu.

Fara minimum 20%, PNL nu-l mai poate trimite pe Crin la Cotroceni

Liberalii privesc cu emotie alegerile europarlamentare, constienti fiind ca, daca nu obtin un procent de peste 20% la europarlamentare, Crin nu mai poate ajunge la Cotroceni. PNL Maramures s-a angajat sa obtina un rezultat de minimum 25%. De asemenea, in forurile centrale ale partidului se vorbeste despre un prag electoral de 25%, care sa demonstreze forta electorala a partidului, si sa legitimeze pretentia lui Crin Antonescu de a ramane candidatul USL pentru functia suprema in stat. ~n cazul in care social-democratii lui Victor Ponta castiga la o diferenta considerabila (40%), si reusesc atingerea unui procent ce depaseste fara probleme expectativa de 35% – scor care ar reconfirma pozitia PSD de „vioara intai” in USL, candidatura lui Antonescu intra sub incidenta unui mare semn de intrebare. Dornic sa-si pastreze sansele pentru Cotroceni, liderul PNL a lasat sa se inteleaga ca ii va decapita pe toti liderii de filiale care vor obtine un scor sub target-ul stabilit.

Liberalii vor sa o „infieze” pe Norica Nicolai

Tot in aceste zile, liberalii se intrunesc intr-o sedinta a Delegatiei Permanente, principalele dezbateri fiind legate de strategia pentru alegerile din 25 mai si finalizarea listelor cu candidatii. La aceasta reuniune, PNL Maramures este reprezentat de presedintele interimar al filialei judetene, Ovidiu Nemes, parlamentarii partidului, dar si vicepresedintele Consiliului Judetean, Emil Marinescu. Liberalii maramureseni au decis sa tina aproape unul dintre candidati, sprijinul acestora mergand inspre Norica Nicolai.

Barlea – locul 12 pe listele PDL

PDL are pe liste un candidat maramuresean. Este vorba de Gheorghe Mihai Barlea, fost senator PDL si fost prefect al judetului, care acum detine functia de prim-vicepresedinte al formatiunii judetene. Mircea Man, presedintele PDL Maramures, a afirmat ca Barlea va fi trecut intre primii 12 candidati pe lista nationala. La nivel central, liderii PDL au anuntat ca spera sa obtina opt mandate de eurodeputati, ceea ce insemna ca locul 12 nu este unul eligibil. ~n ceea ce priveste eventualele aliante pe care le-ar putea face PDL in vederea participarii la alegerile din 25 mai, democrat-liberalii mai au timp pentru discutii. Atat listele, cat si aliantele, vor fi facute publice doar la finalul lunii februarie. „La sedinta Colegiului Director s-a discutat despre listele pentru europarlamentare si s-a stability, ca termen limita pentru finalizarea acestora, sfarsitul lunii februarie”, a declarat Man. Presedintele PDL Maramures a mai spus ca, in aceasta luna, PDL mai are cateva actiuni la care vor participa delegati din fiecare judet, una dintre acestea fiind stabilita pentru finalul acestei saptamani, cand va avea loc o actiune de protest. Nemultumirile sunt legate de modul in care guverneaza USL.

UDMR sustine patru candidati

La europarlamentarele din luna mai, Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania se va prezenta cu lista completa de candidati. Lista nu a fost definitivata, iar conform regulilor interne ale formatiunii, cei care doresc sa ajunga candidati trebuie sa aiba sustinerea scrisa a minimum doua filiale din tara. Reprezentantul UDMR Baia Mare, Ludescher Istvan, spune ca nu a fost nominalizat inca nimeni din Maramures, dar si daca va aparea un nume pe lista, acesta va fi ”de umplutura”. ”Ordinea pe lista a candidatilor se stabileste de catre Consiliul Permanent al UDMR, care este compus din 22 de membri si nu de catre reprezentantii Uniunii, care reprezinta o comisie mult largita. UDMR poate spera la doua – trei locuri la europarlamentare, iar pe lista se vor afla si cei doi parlamentari in functie, Vinczer Iuliu si Sogor Csaba  care, cel mai proabil, vor deschide sirul candidaturilor”, a spus Ludescher.

UDMR Maramures va acorda sustinere pentru patru candidati – pentru cei doi aflati in functie, dar si pentru Peter Eckstein-Kovacs si Hegedűs Csilla, care ocupa functia de secretar general adjunct in structura centrala a formatiunii. Ludescher a subliniat ca listele pentru sustinerea candidatilor trebuie transmise secretariatului general al UDMR, pana in 10 februarie.

Sondaj: PSD ar lua dublu fata de PNL la europarlamentare

Un sondaj realizat recent arata ca la europarlamentare, PSD (in alianta cu PC si UNPR), ar lua dublu fata de PNL. Cifrele arata ca doar 55% dintre romani vor USL la europarlamentare, iar PSD-UNPR-PC ar obtine un procent dublu de voturi la alegerile pentru Parlamentul European fata de PNL, dupa cum arata sondajul Avangarde, realizat in luna ianuarie. Este vorba despre un raport trei la unu, dupa ce PNL a rupt legaturile cu PC, care s-a alaturat PSD. Partidul Democrat-Liberal ii urmeaza PNL, diferenta fiind de doar doua procente. Situatia procentuala ar fi insa schimbata, daca PSD si PNL ar merge sub sigla USL la europarlamentare. Conform sondajului, PSD, UNPR si PC ar obtine, la alegerile europarlamentare, nu mai putin de 42% din voturi, iar PNL numai 20%. Partidul lui Crin Antonescu este indeaproape urmat de cel al lui Vasile Blaga, la o diferenta de doar doua procente (sondajul fiina realizat inainte de infiintarea Partidului Miscarea Populara). Situatia ar fi probabil alta daca PSD si PNL ar merge pe lista comuna pentru alegerile europarlamentare, fapt dorit de doar 55% dintre romani. Asta si explica rationamentul liderilor PSD de a merge la europarlamentare sub sigla celor trei trandafiri, fara liberali. Sondajul a fost realizat in perioada 12 – 20 ianuarie 2014, pe un esantion de 1.500 de persoane.

 

 

Lăsaţi un răspuns