Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
vineri, 26 aprilie 2024

Proprietarii de paduri din arii protejate vor fi despagubiti

Sumele pot ajunge pana la 200 de euro/hectar

paduri

paduri

Despagubiri cu sume intre 40 si 200 euro / hectar vor fi acordate anual proprietarilor de paduri si arii protejate. Asta a declarat Lucia Varga, ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, cu prilejul unei vizite efectuate in Maramures.

Ministrul delegat a aratat ca au fost aprobate normele metodologice de acordare a compensatiilor pentru proprietarii de paduri care au suprafete in parcuri naturale din siturile Natura 2000. Potrivit ministrului, actul normativ vine „sa repare”, prin compensatii, dreptul de proprietate a persoanelor care detin suprafete silvice, dar care nu poate beneficia de uzufructul ei datorita restrictiilor impuse de legislatie.  Aceste compensatii au fost sistate in anul 2009, insa s-au facut demersuri pentru a fi din nou acordate romanilor care detin paduri in arii protejate.

„Banii vor fi acordati de bugetul de stat prin bugetul departamentului de Ape, Paduri si Piscicultura. Compensatiile se acorda anual, pe hectar, in functie de consistenta padurii. Exista o hotarare de Guvern cu o formula de calcul si aceste compensatii sunt intre 40 si 200 de euro pe an si pe hectar, in functie de padure”, a spus Varga.

Pentru a beneficia de compensatii, pana in 31 martie, proprietarii sau asociatiile de proprietari care detin terenuri in arii protejate vor depune documentatia la Inspectoratele Silvice de pe raza judetului unde au aceste proprietati. In termen de 30 de zile, inspectoratele silvice vor da un raspuns in scris proprietarului in sensul acceptarii documentatiei sau a respingerii lui, iar dosarele celor care se incadreaza in conditiile prevazute in actul normativ vor fi trimise la minister. Astfel, sumele ar putea fi acordate pana cel tarziu in luna iulie.

Lăsaţi un răspuns