Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
vineri, 26 aprilie 2024

Medici şi farmacişti maramureşeni, săltaţi de mascaţi

Reţea de criminalitate organizată în sănătatea maramureşeană. Locuinţe personale, cabinete medicale şi farmacii percheziţionate de mascaţi. S-au verificat acte, s-au ridicat sute de cutii de medicamente, s-a găsit valută şi s-au întocmit rapoarte pentru ridicarea de documente. Astfel de situaţii s-au înregistrat în dimineaţa zilei de ieri în Maramureş.

 

Suspiciuni privind săvârşirea unor acte de criminalitate organizată planează asupra unor cadre medicale care profesează în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş”, dar şi asupra unor farmacişti din municipiul Baia Mare. Acesta este şi motivul acţiunii organizate ieri de poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate şi procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT). Aceştia au efectuat 29 de percheziţii pentru destructurarea unei grupări infracţionale care ar fi obţinut însemnate beneficii materiale, prin decontarea unor reţete medicale fictive.

 

Reţea extinsă în cinci judeţe

 

Trecerea la ora de vară le-a dat peste cap şi programul medicilor de la Spitalul Judeţean din Baia Mare. Trezită de pe somn, cu noaptea-n cap, managerul unităţii sanitare, Sorina Pintea, a aflat că unitatea sanitară pe care o conduce face obiectul unor descinderi. Însoţiţi de procurori şi jandarmi, poliţiştii de combatere a criminalităţii organizate au efectuat percheziţii la cabinetele unor medici care profesează la acest spital. Este vorba de cabinetele mai multor specialişti în oncologie şi hematologie- afecţiuni prinse în programe naţionale de sănătate şi a căror medicamentaţie presupune costuri foarte ridicate. Acţiunea a fost făcută public prin comunicate de presă remise de DIICOT. „Poliţiştii de combatere a criminalităţii organizate din Maramureş, Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Oradea şi Ilfov şi procurorii DIICOT- Biroul Teritorial Maramureş au efectuat 29 de percheziţii la locuinţele membrilor unei grupări infracţionale, specializate în infracţiuni de înşelăciune, fraudă informatică, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals informatic, evaziune fiscală spălare de bani. La activităţi au participat şi poliţişti de la IPJ Maramureş şi jandarmi. ~n urma percheziţiilor, au fost depistate medicamente fără documente legale de provenienţă, precum şi importante sume de bani. Cei 14 membri ai grupării, în calitate de administratori ai unor societăţi comerciale cu obiect de activitate în domeniul farmaceutic, precum şi cadre medicale, s-ar fi constituit într-un grup infracţional organizat având drept scop efectuarea de tranzacţii comerciale ilicite, în vederea prejudicierii bugetului de stat al Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate, folosind firme interpuse care în realitate nu există şi nu desfăşoară activitate comercială”, se arată în comunicatul DIICOT.

 

Tranzacţii prin firme fantomă

 

„Din cercetări a reieşit că, în perioada 2012 – 2013, membrii grupării ar fi decontat mai multe tranzacţii fictive, iar, în vederea disimulării provenienţei reale a sumelor, ar fi creat circuite comerciale fictive, prin interpunerea unor firme fantomă, cu sediul în Bucureşti şi în judeţul Bihor. Tranzacţiile comerciale efectuate ar fi constat atât în achiziţii, cât şi în livrări reciproce de produse farmaceutice, acestea având rolul de a crea mecanismul de spălare a banilor proveniţi din prejudicierea bugetului de stat, care erau împărţiţi între membrii grupării. Astfel, importante cantităţi de medicamente ar fi fost achiziţionate, fără documente legale de provenienţă, după care ar fi fost introduse în firmele bănuite, pe baza unor acte false, pentru a asigura aparenţa unei evidenţe contabile legale, după care s-ar fi obţinut sume mari de bani, prin decontarea lor la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, folosindu-se în acest sens reţetele fictive. Stocul medicamentelor respective ar fi fost apoi scos din farmaciile în cauză, fără niciun act justificativ, şi transportat la alţi membri ai grupului infracţional din ţară, pentru a fi reintroduse în circuitul comercial, urmărindu-se decontarea lor, prin aceleaşi metode. ~n acest sens au fost implicate firmele din judeţul Bihor şi Ilfov”, se arată în comunicatul DIICOT.

 

14 persoane audiate

 

Descinderile au vizat şi câteva farmacii din Baia Mare, percheziţiile fiind extinse şi la domiciliul unor farmacişti. ~n cadrul acestei acţiuni au fost depistate cantităţi foarte mari de medicamente, fără documente legale de provenienţă (sute de cutii), precum şi sume importante de bani în valută (chiar şi 80.000 USD). Reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Maramureş se arată surprinşi de situaţia înregistrată pe motiv că verificările efectuate de serviciile de specialitate nu au scos în evidenţă nereguli în ceea ce priveşte deconturile pentru prescripţia reţetelor la medicamentele prinse în programele de sănătate. „Noi am aflat de la televizor despre verificările care se fac în Maramureş. Reţetele se verifică lunar şi nu s-au înregistrat nereguli. Mai mult, anul trecut, Curtea de Conturi a făcut un audit de înaltă performanţă şi pe cele două programe nu s-au găsit nereguli. Nu cunosc date despre verificările care se fac acum, Casa de Asigurări nefiind implicată. Nici nu au pentru ce să vină la noi”, a spus Viorel Deghid, preşedinte al CAS Maramureş.  De asemenea, Sorina Pintea, managerul spitalului judeţean, susţine că prin cabinetele din cadrul unităţii sanitare pe care o conduce, medicii pot prescrie reţete, însă ceea ce ţine de onorarea reţetelor este în sarcina farmaciştilor. „Sunt surprinsă. :tiu că prescripţia se verifică periodic şi că nu au existat sesizări privind programele de sănătate pentru care se fac verificări”, a declarat Pintea.

In urma descinderilor, 14 persoane au fost „invitate” la audieri. Au fost chemaţi la declaraţii asistenţi medicali, cinci medici de la Spitalul Judeţean Baia Mare, farmacişti şi proprietari de farmacii. Printre medicii audiaţi se regăsesc Eva Puşcă, şeful secţiei de Boli Oncologice şi Cristina Truică, şeful secţiei Hematologie. Pe numele celor 14 au fost emise mandate de aducere, în baza cărora au fost obligaţi să se prezinte la sediul DIICOT- Biroul Teritorial Maramureş, pentru audieri şi pentru dispunerea măsurilor legale. Reprezentanţii DIICOT au subliniat că cercetările nu se opresc aici, ci vor continua pentru probarea întregii activităţi infracţionale.

Lăsaţi un răspuns