Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
miercuri, 24 aprilie 2024

Traficanti de minori retinuti de oamenii legii

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizată si Terorism (DIICOT) – Biroul Teritorial (B.T.) Maramures si politistii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate din Maramureş, având suportul de specialitate asigurat de Directia de Operatiuni Speciale, au destructurat o grupare infracţională specializată în trafic de minori.

În data de 15 mai au fost efectuate două perchezitii domiciliare de către procurorii DIICOT – BT Maramureş si poliţiştii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate  Cluj Maramureş, cu sprijinul Serviciului pentru Acţiuni Speciale din cadrul IPJ Maramureş. Trei persoane, doi bărbati(tată si fiu) si o femeie au fost duse la sediul DIICOT – B. T. Maramureş pentru audieri.

Procurorii Biroului Teritorial Maramures au dispus, prin ordonantă, retinerea pentru 24 de ore a suspectilor Lăcătus Ana Piroska (35 de ani), Lăcătus Gheorghe sn. (49 de ani) si Lăcătus Gheorghe jr.(30 de ani), din Maramures, toti trei acuzati de săvârsirea infractiunii de trafic de minori, în formă continuată.

Din materialul probatoriu administrat în cauză rezultă suspiciunea rezonabilă că din luna mai 2012 până în cursul anului 2014, inclusiv, cei trei inculpati s-au implicat activ şi repetat în comiterea infracţiunii de trafic de minori, concepându-si activitatea infractională ca pe o afacere de familie. Din probe rezultă suspiciunea rezonabilă că suspectii au racolat, prin înselăciune, minore cu vârste între 12 si 14 ani, pe care le-au exploatat sexual în scopul obtinerii de beneficii, obligându-le să practice  prostituţia pe raza judetului Maramures.

Până în prezent au fost identificate trei victime. Una dintre ele, în vârstă de 14 ani, a fost racolată de suspectul Lăcătus Gheorghe jr. care mai întâi a determinat-o  să devină dependentă emoţional şi sentimental de persoana lui, iar ulterior a profitat de această situaţie, precum şi de vulnerabilitatea minorei. Victima, găzduită de sotii Lăcătus într-o locuintă situată pe raza municipiului Baia Mare, a fost obligată, prin amenintări si acte de violentă fizică, să practice prostitutia.  În perioada mai – septembrie 2012 victima a fost exploatată, în mod repetat,  sumele obtinute zilnic din prostitutie fiind în medie de 300 lei, astfel că beneficiul realizat de către suspecti prin exploatarea sexuală a minorei, într-o singură lună, a fost de  9.000 lei.

Procurorii DIICOT au sesizat Directia Generală de Asistentă Socială si Protectia Copilului, în vederea luării măsurilor legale de ocrotire a victimelor minore.

Persoanele retinute urmează să fie prezentate, mâine, magistratilor Tribunalului Maramures cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Mentionăm că la perchezitiile efectuate la domiciliile suspectilor au fost descoperite şi cantităţi de ţigări de provenienţă ucraineană, introduse ilegal în ţară şi deţinute ilicit. Cercetările continuă pentru stabilirea întregii activităti infractionale.

Lăsaţi un răspuns