Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
marți, 16 aprilie 2024

Alegeri locale partiale la Sapanta

alegeri

alegeri

Alegeri partiale in comuna Sapanta dupa ce primarul este nevoit sa plece din functie. Acesta are o condamnare care a ramas definitive, iar prefectul urmeaza sa emita un ordin privind incetarea mandatului de primar.

Gheorghe Stan, este primar al comunei Sapanta. Membru PNL, primarul Stan este la primul mandat. De putina vreme a ajuns incompatibil cu functia pe care o detine, pe numele lui existand o sentinta definitiva. A fost trimis in judecata in 2012 pentru infractiuni la volan. Pe fond, cauza a ajuns pe masa magistratilor de la Judecatoria Turda.

In luna iunie a anului trecut, judecatorii l-au condamnat pe Gheorghe Stan la pedeapsa de un an inchisoare pentru savarsirea infractiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de catre o persoana careia exercitare a dreptului de a conduce i-a fost suspendata. De asemenea, aceeasi instanta (in baza art. 293 alin.1 C. penal) l-a condamnat pe Stan la pedeapsa de un an inchisoare pentru savarsirea infractiunii de fals privind identitatea. Cele doua pedepse au fost contopite, in final pedeapsa fiind de un an de inchisoare. Aceeasi instanta i-a interzis primarului drepturile prevazute de art. 64 lit.a teza a II-a Cp pe durata executarii pedepsei principale si a dispus suspendarea, sub supraveghere, a executarii pedepsei pe un termen de incercare de 3 ani.

Prin sentinta Judecatoriei Turda s-a dispus ca pe durata termenului de incercare Stan sa se supuna unor masuri de supraveghere, adica sa se prezinte, la datele fixate, la Serviciul de probatiune din cadrul TribunaluluiMaramures, sa anunte, in prealabil, orice schimbare de domiciliu, resedinta sau locuinta si orice deplasare care depaseste 8 zile etc. Sentinta a fost pronuntata in 26 iunie 2013, dar a fost atacata cu recurs la Curtea de Apel Cluj.

In 29 ianuarie, Curtea Apel Cluj a respins recursul formulat de Gheorghe Stan, considerand ca acesta este nefondat. Sentinta Curtii de Apel Cluj a ramas definitiva, iar in conformitate cu prevederile legii administratiei publice locale, primarul urmeaza sa fie „trimis acasa” de catre Institutia Prefectului.

 

Anton Rohian, prefectul judetului, sustine ca a solicitat secretarei primariei din Sapanta documente care sa din care reiese dovada vinovatiei alesului local. „Doar dupa ce avem documente din care reiese vinovatia se poate emite un ordin de incetare a mandatului de primar”, a declarat prefectul judetului.

Conform legii, procedura de organizare a alegerilor partiale poate fi demarata doar dupa emiterea ordinului de incetare a mandatului de primar.

 

Lăsaţi un răspuns