Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
vineri, 19 aprilie 2024

PMP, singurul partid prezent la „Ziua Europei” la monumentul din Baia Sprie

pmp„Uniunea Europeana se afla in slujba cetatenilor sai, care, pastrandu-si valorile, obiceiurile si limba, ar trebui sa se simta in Europa ca acasa”, a declarat Ciprian Rogojan, senator de Maramures si presedinte al organizatiei judetene a Partidului Miscarea Populara (PMP). Declaratia a fost facuta ieri la actiunile prilejuite de Ziua Europei.

Ieri, a fost marcata „Ziua Europei” in cadrul careia s-au organizat diferite activitati si depus corone de flori la monumentele celor care s-au jertfit pentru neamul romanesc. Partidul Miscarea Populara (PMP) respecta aceasta zi si ii pasa ca se afla in Europa. Astfel, pe langa actiunile la care au participat in Baia Mare, PMP a fost prezent, prin reprezentantii sai, la Monumentul Eroului Daniel Horea, din parcul orasului Baia Sprie. In Baia Sprie, „Partidul in blugi” asa cum a fost denumit, a depus o coroana de flori, fiind singurul partid politic care a facut un astfel de gest.

 

Ziua de 9 mai are tripla semnificatie. La aceasta data se sarbatoreste atat Ziua Europei, cat si Ziua Independenţei de Stat a României, Ziua Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite.

La 9 mai 1950 s-a facut primul pas in directia cresterii Uniunii Europene de astazi. In acea zi, la Paris, pe fundalul pericolului izbucnirii unui al treilea razboi mondial in Europa, ministrul francez al Afacerilor Externe, Robert Schuman, a citit in fata presei internationale o declaratie prin care chema Franta, Germania si alte state europene sa-si puna in comun productiile de carbune si otel, asezand astfel piatra de temelie a unei federatii europene. De fapt, ministrul francez a propus crearea unei institutii europene supranationale, care sa gestioneze industria carbunelui si otelului, sector care constituia baza intregiiputeri militare. Iar tarile carora le fusese adresat apelul aproape ca se distrusesera reciproc într-un conflict ce a lasat in urma sa pagube materiale imense si un sentiment de dezolare. Iata de ce, in 1985, liderii UE intruniti la summitul de la Milano au decis ca la data de 9 mai sa fie sarbatorita „Ziua Europei”. Europa exista de secole, in absenta regulilor si a institutiilor, elementele care o uneau nu au fost suficiente pentru a preveni, in trecut, tragediile cele mai ingrozitoare, iar eforturile facute in directia unificarii Europei se bazau, deseori, pe dominarea unui grup de catre altul. Acum ambitiile sunt complet diferite< construirea unei Europe care respecta libertatea si identitatea tuturor natiunilor care intra in alcatuirea sa. Doar astfel Europa poate deveni stapana pe destinul sau si poate juca un rol pozitiv în lume.

Lăsaţi un răspuns