Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
vineri, 19 aprilie 2024

Consilier local declarat incompatibil pe final de mandat

Agenția Națională de Integritate (ANI) a constatat starea de incompatibilitate precum și existența conflictului de interese de natură administrativă şi penală în cazul a 24 foști sau actuali aleși locali (11 primari,  8 viceprimari, 1 fost viceprimar și 4 consilieri locali). Printre aceştia se regăseşte şi un consilier local din Maramureş. Este vorba de Ioan Neneştean, consilier local al comunei Remeţi. Acesta se află în stare de incompatibilitate începând cu data de  25 iunie 2012, întrucât deține simultan cu funcția de consilier local și calitatea de angajat cu contract individual de muncă în aparatul propriu al Consiliului local, încălcând, astfel, dispozițiile art. 88, alin. (1), lit. c) din Legea nr. 161/2003.

ani

Conform legii „fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligațiilor legale privind conflictul de interese ori starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementării aplicabile demnității, funcției sau activității respective”.

De asemenea legea mai prevede că persoana față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului.

 

Lăsaţi un răspuns