Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
joi, 25 aprilie 2024

Program pentru protecţia românilor din Italia

Lipsa informațiilor mărește riscul ca românii care ajung să lucreze în domeniul construcțiilor în Italia să fie supuși exploatării și amenințării, adesea nefiind plătiți corespunzător și neavând condiții de siguranță adecvate, declară secretarul general al Fillea, Walter Schiavella.

constructori”Între Italia și România  există un flux continuu de muncitori, angajați în special în sectorul construcțiilor, unde se regăsește cea mai mare comunitate de străini. Dar într-un sector marcat de foarte multe nereguli,  lipsa informațiilor duce la mărirea riscului ca, odată ajunși în Italia, muncitorii să fie supuși unor condiții de exploatare și amenințare, adesea nefiind plătiți corespunzător și neavând condițiile de siguranță adecvate. Riscurile sunt aceleași și pentru angajații firmelor străine care au fost transferați pe șantiere italiene prin detașare comunitară, instrument care foarte des este utilizat într-o manieră denaturată, așa cum ne demonstrează numeroasele anchete pornite în ultimii ani, ca urmare a plângerilor făcute de muncitori curajoși și de sindicat, pentru exploatarea muncii și a ”caporalatului” (forme ilegale de angajare și exploatare a muncitorilor)”, arată Walter Schiavella într-un comunicat de presă.

 

Având în vedere această situație, Institutul Naţional Confederal de Asistenţă INCA CGIL şi Federaţia Italiană a Lucrătorilor din domeniul construcţiilor FILLEA CGIL susțin în perioada următoare o campanile de informare astfel încât românii care lucrează în domeniul construcțiilor în Italia, cei care intenționează să se transfere în Italia, dar și cei care au muncit în Italia și vor să se întoarcă acasă să fie informați cu privire la drepturile pe care le au și la asistența socială și protecția de care pot beneficia.

”Este vorba despre o oportunitate prețioasă  de a le asigura muncitorilor români suport informativ privind acțiunea noastră de protecție și asistență socială, celor care intenționează să se transfere în Italia, celor care deja lucrează în Italia și celor care doresc să se întoarcă în țară după ce au muncit în Italia”, declară Morena Piccinini, președinte Inca.

Campania  va utiliza un flyer pe tema detașării comunitare, o Cartă a Serviciilor și o broșură pentru a fi distribuite în Italia și în România.

În zilele următoare, materialele campaniei de informare Fillea și Inca vor fi distribuite nu numai în Italia și la sediul INCA din București, dar vor fi expediate și acasă celor peste 13.000 de muncitori români înscriși la sindicatul din Via Morgagni.

În plus, vor putea fi descărcate de pe site-ul Fillea și de pe paginile Facebook ale Fillea Italia și Fillea Romania, iar pe Twitter serii de informații vor putea fi vizibile la hashtag #CuTinePentruTine.

“Proiectul  promovează și susține o idee de ”emigrare conștientă ”, contribuind astfel la cooperarea în domeniul protecției sociale între Italia și România. Din acest motiv am deschis sediul nostru pe teritoriul român, cu operatori de limba română”, a adăugat Morena Piccinini.

INCA oferă sprijin în întreaga lume cetățenilor italieni emigranți și urmașilor acestora, iar în Italia cetățenilor italieni și străini, prin informare, susţinere și reprezentare, în mod total gratuit. INCA CGIL este cel mai mare institut de patronaj din Italia și din lume ca număr de persoane asistate și ca răspândire a propriei rețele de birouri.

Obiectivele pe care INCA România și le-a propus sunt: recunoașterea drepturilor sociale acumulate de cetățenii români în Italia și de cetățenii italieni în România; înlesnirea accesului cetățenilor la prestații sociale și de asistență; informarea și sprijinul pentru o migrare conștientă și responsabilă, toate acestea ducând la creșterea colaborării în domeniul securității sociale între Italia și România.

FILLEA este Federația sindicală care reprezintă muncitorii din sectorul construcțiilor, face parte din Confederaţia Generală Italiană a Muncii (CGIL), din Federația Europeană a lucrătorilor din construcţii şi prelucrarea lemnului (FETBB), care la rândul său aderă la Confederația Europeana a Sindicatelor (CES) și la Federația Internațională a lucrătorilor din domeniul construcţiilor şi prelucrării lemnului (BWI). Se implică în protecția și extinderea drepturilor colective și individuale și reprezentarea muncitoarelor şi muncitorilor din domeniul construcţiilor. Acţionează prin negociere pentru a spori bună-starea muncitorilor în ce privește salariile și sistemul de welfare, consideră sănătatea și siguranța drept priorități în toate locurile de muncă și susține și promovează drepturile imigranților, noi cetățeni ai Italiei.

 

Lăsaţi un răspuns