Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
sâmbătă, 20 aprilie 2024

Cornelia Negruţ, solicită salarii mai mari pentru antrenorii de la cluburile sportive școlare

Deputatul ALDE Maramureş, Cornelia Negruţ, s-a adresat miniștrilor Tineretului și Sportului, Elisabeta Lipă, și Educației Naționale și Cercetării Științifice, Adrian Curaj, cărora le-a cerut să ia măsuri pentru a majora retribuția extrem de scăzută a profesorilor antrenori de la cluburile sportive școlare.

cornelia-negrut„Doresc să vă atrag atenția asupra unui fenomen extrem de îngrijorător, de a cărui rezolvare depinde atât viitorul tinerei generații, cât și a sportului românesc de performanță, în general. Este vorba despre retribuirea foarte scăzută a profesorilor antrenori care activează în cadrul cluburilor sportive școlare. După cum bine cunoaşteţi, sportul românesc se află într-un declin permanent în ultimii ani, iar contraperformanța echipei feminine de gimnastică, care nu s-a calificat la Olimpiada din vară, după ce a fost port-drapelul nostru de zeci de ani, constituie picătura care a umplut paharul! Să nu mai amintesc despre evoluția dezastruoasă a sportului de masă, precum și de lipsa de dorință a elevilor de a participa la orele de sport! Toate aceste adevăruri sunt în măsură să conducă la efecte nefaste pentru evoluția și dezvolarea armonioasă a tinerei generații, iar autoritățile abilitate au datoria de onoare față de România de a încerca să stopeze acest regres accentuat”, a subliniat parlamentarul maramureșean în interpelarea adresată celor doi miniștri.

Revenind la salarizarea profesorilor-antrenori de la cluburile sportive școlare, Cornelia Negruț a apreciat că nerezolvarea problemei acestora ar putea avea efecte negative: „Este vorba de oameni care lucrează aproape non-stop, inclusiv sâmbăta și duminica, când se deplasează cu copiii la concursurile și competițiile sportive, la turneele zonale, regionale și finale, plus săptămânile lungi în care stau în cantonamente cu sportivii. Pentru toate aceste sacrificii, profesorii-antrenori primesc retribuții de mizerie, fără a avea nici un stimulent și motiv pentru a continua în acest domeniu. În consecință, salarizarea precară are drept efecte lipsa acută a profesorilor-antrenori din cluburile sportive, precum și plecarea masivă a acestora în străinătate”.

În finalul documentului, deputatul ALDE a cerut răspuns la următoarele întrebări: „1. Care este bugetul alocat în ultimii ani cluburilor sportive școlare, atât la nivel național, în comparație cu cheltuielile avute de acestea?; 2. Ce strategie aveți pentru majorarea retribuțiilor profesorilor-antrenori din cadrul cluburilor sportive școlare?; 3. Care este deficitul de profesori-antrenori existent în prezent în cadrul cluburilor sportive școlare din țară?; 4. Câți sportivi de performanță și antrenori au plecat în ultimii ani din țară, potrivit informaţiilor pe care le dețineți?”.

„O altă cauză a degringoladei sportului românesc o constituie faptul că acești descoperitori de talente care sunt profesorii-antrenori de la CSȘ-urile din țară nu pot să facă performanță cu bugetele acordate de Ministerul pe care îl conduceți. Sumele de bani oferite de stat pentru sportivii de performanță sunt insignifiante în raport cu cheltuielile materiale: pregătirea sportivă, echipamentele necesare, susținătoarele de efort (vitamine) și recuperarea”, a accentuat Cornelia Negruț în finalul interpelării.

 

Biroul de Presă al deputatului ALDE Maramureş

 

Lăsaţi un răspuns