Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
vineri, 19 aprilie 2024

Consulatul României de la Solotvino pentru cetăţenii din Transcarpatia

Prefectul județului Maramureș, Sebastian Mihai Lupuț, a participat vineri, 6 mai, alături de ministrul de externe al României, Lazăr Comănescu, de guvernatorul regiunii Transcarpatia, Ghenadii Moskal și de reprezentanți ai autorităților locale maramureșene la inaugurarea Consulatului României la Solotvino.

inaugurare consulat solotvinoVineri, 6 mai, de la ora 14,30, a avut loc tăierea panglicii Consulatului României la Solotvino, situat pe strada Sportivnaia 112. În continuare, delegația s-a deplasat la Primăria din Solotvino, iar apoi a depus o jerbă de flori la bustul lui Ștefan cel Mare din apropierea Primăriei. A urmat o serie de consultări ale ministrului de externe român cu omologul său ucrainean, Pavlo Klimkin, în sala de conferințe a Hotelului “Speleocentru”. Aici a avut loc semnarea Acordului interguvernamental privind exonerarea de la plata taxei de viză pentru eliberarea vizelor de lungă ședere. Apoi s-au înmânat câteva premise de mic trafic locuitorilor din zonă. A urmat o conferință de presă, desfășurată în limbile română și ucraineană.

Operaţionalizarea Consulatului României la Solotvino va contribui la consolidarea relațiilor dintre România şi Ucraina şi la încurajarea contactelor dintre cetățenii de pe cele două maluri ale Tisei. Consulatul va facilita aplicarea Acordului de Mic Trafic la Frontieră dintre România şi Ucraina, intrat în vigoare la 14 mai 2015, prin procesarea rapidă a cererilor şi eliberarea promptă a permiselor de mic trafic la frontieră. Circumscripţia consulară deservită de Consulatul României la Solotvino este Transcarpatia. Aproximativ 2 milioane de cetăţeni români şi ucraineni (câte 1 milion de fiecare parte) sunt potenţiali beneficiari ai dispoziţiilor acestui Acord. Ambasada României la Kiev şi oficiile consulare ale României de la Cernăuţi şi Odessa au eliberat, în perioada 1 septembrie 2015 – 30 aprilie 2016, un număr de 4.244 permise de mic trafic de frontieră, cele mai multe prin Consulatul General de la Cernăuţi.

Instituția Prefectului – Județul Maramureș

Lăsaţi un răspuns