Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
vineri, 19 aprilie 2024

Gabriel Zetea: Maramureșul are nevoie să pună în valoare potențialul agricol și bio

Având în vedere contextul național și regional, pe lângă turism, un al doilea domeniu în care Maramureșul poate crește foarte mult este agricultura. Să punem în valoare potențialul agricol și bio al Maramureșului ar trebui să reprezinte o prioritate pentru orice administrație locală serioasă, a precizat Gabriel Zetea, vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș.

Print4”Sigur, Consiliul Județean Maramureș nu are competențe directe și nu poate interveni direct pentru a sprijini politica agricolă județeană sau mecanismele de suport financiar pentru agricultorii maramureșeni decât în perspectiva unei viitoare descentralizări, care nu știm când o să se întâmple. Până atunci, însă, câteva lucruri putem să facem”, a subliniat Gabrilel Zetea. Astfel, președintele PSD Maramureș propune:

  1. Promovarea unei legislații naționale prin parlamentarii PSD Maramureș privind întăbularea gratuită a terenurilor, legislație fără de care România este în pericol să piardă miliarde de euro prin sistarea subvențiilor către agricultori.

  2. Consultanță integrată pentru unitățile administrativ-teritoriale (UAT) și producătorii agricoli, persoane fizice sau juridice, pentru încurajarea accesării de fonduri europene pentru dezvoltarea exploatațiilor agricole.

  3. Înființarea programului ”Produs în Maramureș” pentru promovarea producătorilor locali de produse agricole tradiționale și ecologice și, mai ales, reprezentarea acestora în cadrul târgurilor și expozițiilor internaționale.

  4. Înființarea unui pol de competență agroalimentară care să integreze și să promoveze producătorii alimentari și fermierii, dar și sprijinirea asociațiilor agricole și a grupurilor de producători.

  5. Dezvoltarea activității Cooperativei Agricole ”Maramureșul” în sprijinul fermierilor, prin promovarea în parteneriat cu UAT-urile a unor proiecte finanțate din fonduri europene de dezvoltare a infrastructurii agricole.

Lăsaţi un răspuns