Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
sâmbătă, 20 aprilie 2024

Moment de reculegere pentru soldaţii morţi în Afganistan de Ziua Independenței

Luni, 9 Mai, la Monumentul Ostașului Român din Baia Mare, a avut loc o ceremonie militară menită să marcheze sărbătorirea a trei evenimente istorice: Ziua Independenței de Stat a României, Ziua Victoriei Coaliției Națiunilor Unite și Ziua Europei.

ziua independentei 22Manifestarea a debutat cu momentul în care Detașamentul de Onoare a prezentat onorul prefectului județului Maramureș, Sebastian Mihai Lupuț, și cu intonarea Imnului Național al României și a Imnului Europei. A urmat oficierea serviciului religios și sfințirea coroanelor de flori de către un sobor de preoți militari. În continuare, au susținut discursuri prefectul județului Maramureș, Sebastian Mihai Lupuț, președintele Consiliului Județean, Zamfir Ciceu și viceprimarul Municipiului Baia Mare, Istvan Ludescher.

Prefectul Sebastian Mihai Lupuț a spus, printre altele: „Astăzi, când sărbătorim Ziua Independenței de Stat a României, este momentul să ne amintim de sacrificiile înaintașilor noștri pe câmpul de luptă. Cu siguranță, ei au acceptat jertfa cu gândul la copiii lor, la generațiile care vor urma, cărora au vrut să le asigure o viață liberă, într-o țară liberă. Pentru acest lucru, pentru curajul și abnegația de care au dat dovadă, le suntem recunoscători. Și, gândindu-ne la ei, parcă apreciem altfel condițiile în care trăim astăzi.”

În finalul luării sale de cuvânt, prefectul Maramureșului a ținut să omagieze sacrificiul celor doi militari români care și-au pierdut viața, în urmă două zile, în Afganistan. În memoria lor a fost ținut un moment de reculegere.

S-au depus coroane de flori atât la Obeliscul Cimitirului Comemorativ, cât și la Monumentul Ostașului Român. Elevii clasei a XI-a A de la Liceul Teoretic “Emil Racoviță” și ai Liceului de Arte Baia Mare au depus flori la plăcile comemorative din cimitir.

Manifestarea s-a încheiat cu defilarea Detașamentului de Onoare.

Instituția Prefectului – Județul Maramureș

Lăsaţi un răspuns