Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
vineri, 19 aprilie 2024

Cartonaş roşu pentru Man şi Bârlea în Consiliul Judeţean

Vineri, 24 iunie, cu începere de la ora 9.00, a avut loc ședința de constituire a noului Consiliu Judeţean, precum și alegerea președintelui și a vicepreședinților pentru mandatul 2016-2020.

man si barleaȘedința a fost deschisă de prefectul de Maramureș, Sebastian Lupuț. Au fost prezenți 26 dintre cei 35 de consilieri aleși în 5 iunie, lipsind în prima fază cei nouă reprezentanți ai PNL.

La 20 de minute după ce prefectul a stabilit că există cvorum de ședință, liberalii și-au făcut, rând pe rând, apariția în sală. Gestul lor a fost considerat „boicot” şi sfidare a colegilor.

Președinte de ședință a fost numit Mihai Kokenyesdi (UDMR), ca decan de vârstă, secondat de doi dintre cei mai tineri consilieri, social democrații Cosmin Butuza și Radu Coman. Comisia de validare a fost constituită din trei persoane, grupul PSD propunându-l pe Cosmin Drulea, grupul PMP pe Cornel Varga, iar din partea grupului PSD-UDMR  a fost propusă Gyongyike Bondi, numită ulterior președinte al comisiei, iar Cosmin Drulea a fost ales secretar.

Noul Consiliu Județean Maramureș are 14 reprezentanți PSD, nouă PNL, cinci din partea Coaliției pentru Baia Mare, trei de la PMP și câte doi de la UDMR și PER.

Validarea consilierilor a decurs fără incidente, însă, la final, deputatul Mircea Man, co-preşedinte PNL şi Gheorghe Mihai Bârlea (PNL) au primit cartonaşul roşu. Mandatele celor doi au fost invalidate.la propunerea președintelui PSD, Gabriel Zetea. Acesta a propus invalidarea celor doi pe motiv că gestul lor (absența de la lucrări) a avut legătură, în primul rând, cu tentativa de boicotare a ședinței de constituire a noului Consiliu Județean Maramureș. Ceilalți 33 de consilieri județeni (din care șapte de la PNL) au fost validați cu majoritate de voturi), fără alte discuții suplimentare. Odată validați s-au constituit grupurile parlamentare, cel mai important grup fiind grupul PSD – UDMR, format din 16 consilieri, unde lider de grup a fost numit Anton Rohian, iar vicelider Gyongyike Bondi. PNL cu șapte consilieri validați și l-a ales lider de grup pe Marinel Kovacs și vicelider pe Călin Bota, PMP (cu trei consilieri) l-a numit lider pe Cornel Varga și vicelider pe George Moldovan, iar grupul constituit din Coaliția pentru Baia Mare + PER, care are în acest fel șapte voturi, l-a ales lider de grup pe Cristian Anghel și vicelider pe Ioan Cheudean.

La propunerile pentru funcția de președinte al Consiliului Județean a existat o singură nominalizare venită din partea PSD, în persoana președintelui partidului, Gabriel Zetea. Pentru poziția de vicepreședinte au fost propuşi Lucian Morar (PMP) şi Doru Dăncuș, din partea Coaliției pentru Baia Mare. Neexistând alte propuneri s-a trecut la votul pe buletine, iar odată validate alegerile, Gabriel Zetea a fost numit președinte cu 25 de voturi, în timp ce Lucian Morar a primit 24 de voturi și Doru Dăncuș 25 de voturi pentru pozițiile de vicepreședinți de CJ. La validarea cu mâna ridicată, toți cei trei noi aleși în executivul județean au fost validați cu 26 de voturi (PNL s-a abţinut) pentru din totalul de 33 de consilieri județeni prezenți și validați.

Lăsaţi un răspuns