Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
vineri, 19 aprilie 2024

Doar 40 de credincioşi ortodocşi din Arduzel întreţin două biserici

Duminică, 5 iunie Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul a oficiat slujba de târnosire a bisericii Parohiei Arduzel din Protopopiatul Chioar, în fruntea unii sobor de 22 de preoţi şi diaconi, din care au făcut parte pr. Nicolae Petruş, protopopul Chioarului, pr. Mircea Laza, paroh, preoţi din parohiile învecinate.

biserica arduzelMare bucurie a făcut P.S. Iustin Sigheteanul celor 40 de credincioşi din Arduzel, oraşul Ulmeni, prin prezenţa în mijlocul lor cu ocazia târnosirii bisericii parohiale şi a oficierii Sfintei Liturghii Arhiereşti.

Biserica din satul Arduzel a fost zidită între anii 1970-1975, prin truda credincioşilor români din satul Arduzel. Biserica veche, cu hramul Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, construită în 1650, din lemn, resfinţită în anul 2002, ca urmare a lucrărilor de restaurare, nu făcea faţă nevoilor puţinilor ortodocşi de aici, aşa că s-a pornit, în urmă cu 46 de ani, la construirea unei noi biserici, din zid de cărămidă.

După aproape patru decenii de la terminarea construcţiei, biserica de zid avea nevoie de lucrări de întreţinere şi înfrumuseţare. Acestea au început în 2012, sub directa îndrumare a P.S. Iustin Sigheteanul şi implicarea directă a preotului paroh Mircea Laza, a Consiliului Parohial, a Consiliului Local Ulmeni, a credincioşilor şi binefăcătorilor. Ele au constat în montarea de geamuri termopan cu tâmplărie de aluminiu, în locul celor vechi de lemn, cumpărarea unor candelabre noi, pictarea iconostasului şi a interiorului bisericii în tehnica ulei, refacerea Sfintei Mese şi a Sfântului Altar după regulile străvechi ortodoxe, ceea ce a impus oficierea slujbei de târnosire. Totodată, s-au făcut lucrări de construcţie şi în exteriorul bisericii: trotuare şi scări noi de intrare în sfântul locaş de închinare, pavaj cu dale din beton, vopsirea gardului împrejmuitor şi retencuirea fundaţiei bisericii.

Slujba de târnosire s-a făcut după toată rânduiala Bisericii Ortodoxe: cu punere Sfintelor Moaşte, ai Sfinţilor Mucenici de la Niculiţel, în piciorul Sfintei Mese şi a Documentului de sfinţire, ungerea cu Sfântul şi Marele Mir în cele şapte părţi, punerea icoanelor celor patru Evanghelişti: Matei, Ioan, Luca şi Marcu.

În cuvântul rostit la slujba de târnosire, P.S. Iustin Sigheteanul a lăudat strădania credincioşilor de aici, care în decursul anilor au reuşit atât de reabiliteze biserica monument istoric, cât şi să construiască o biserică nouă, pe care au îmbrăcat-o deosebit, în vederea slujbei de târnosire de azi.

Cu ocazia târnosirii, pe lângă hramul istoric, Sfinţii Arhangheli Mihai şi Gavriil, P.S. Iustin Sigheteanul i-a dat bisericii şi un hram nou, Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul din Maramureş, ocrotitorul Eparhiei.

Sfânta Liturghie Arhierească a fost săvârşită pe o scenă amplasată în curtea bisericii, în prezenţa multor credincioşi veniţi din toate satele din jur.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul ASCOR Baia Mare, condus de Vlad Verdeş.

Cuvântul rostit de P.S. Iustin Sigheteanul s-a referit la Evanghelia Zilei, despre vindecarea orbului din naştere. Pornind de la parabola evanghelică, Arhiereul le-a vorbit credincioşilor despre importanţa luminii trupeşti şi despre lumina duhovnicească, despre lumina sufletului, despre lumina din noi şi despre lumina din afara noastră.

Pentru meritele în păstorirea credincioşilor, preotul paroh Mircea Laza a fost distins cu titlul de iconom, adică cu dreptul de a purta brâu roşu.

Andrei Fărcaş

 

Lăsaţi un răspuns