Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
joi, 18 aprilie 2024

Sorin Bota: Companiile de stat au metode de sifonare a banului public

Președinte, premier ,miniștri, parlamentari, secretari de stat, sunt numai câțiva dintre românii care folosesc atât ei cât și zecile de subalterni ai lor mașini de serviciu.

La aceștia se adaugă zeci de mii de șefi de birouri, directori și alți funcționari ai statului, care se plimbă și ei zilnic cu mașinile instituțiilor la care lucrează și pentru care românii trebuie  să scoată bani serioși din buzunare.

masini demnitariConform unor estimări a șefului Corpului de Control al primului ministru, Dacian Cioloș, Valentin Mircea ,o singură mașină costă aproximativ 100 de euro pe zi.

Potrivit unor surse din cadrul Institului Național de Statistică (INS) în România sunt angajați în jur de 130.000 -150.000 de bugetari care au funcții ce le permit să aibă în „dotare” și mașină de servicu.

„Mă bucur că semnalul de alarmă tras pe acest subiect a fost recepționat de factorii de decizie și control ai Guvernului, însă le recomand să-și îndrepte atenția cu maximă seriozitate și asupra Companiilor de Stat. 80% dintre mașinile care sunt folosite în aceste companii, mai ales cele care sunt cumpărate și utilizate în cadrul unor proiecte cu fonduri europene și care beneficiază de finanțări din fonduri  nerambursabile, nu sunt utilizate în scopul pentru care au fost achiziționate. Atunci când sunt mai multe proiecte (cazul CFR și CNADNR), în fiecare proiect sunt achiziționate zeci de mașini care ulterior ajung la toate secretarele precum și la toți șefii și șefuții”, a declarat Sorin Bota, senator PSD de Maramures.

„Soluția găsită de Parlament, prin utilizarea unei sume forfetare și mașinile proprii, este soluția care se impune pentru stârpirea acestui „sport național” de  irosire a banilor publici pe mașini, șoferi și combustibili, cauciucuri și uleiuri. Dacă se va efectua un control la toate companiile de stat, se vor putea găsi și cumpăra cauciucuri, uleiuri și alte consumabile la jumătate de preț. Aici este vorba de o metodă de sifonare a banului public, inclusiv a acelor bani produși de companiile de stat care fac orice fel de cheltuieli pentru ca Statul să beneficieze de dividende cât mai mici, iar ei de facilități și favoruri cât mai mari”, a punctat senatorul.

 

Lăsaţi un răspuns