Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
joi, 25 aprilie 2024

Arhiereu: Să fim cuprinşi de smerenie şi să recunoaştem păcatele noastre

Hram la Mănăstirea Bixad. A fost târnosită biserica mănăstirii, care a primit al doilea hram

manastirea bixadMiercuri, 29 iunie 2016, cu începere de la ora 9,00, Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, împreună cu Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul au oficiat slujba de târnosire a bisericii Mănăstirii Bixad, Protopopiatul Oaş.

Soborul a fost format din 30 de preoţi şi diaconi, între care stareţi de mănăstiri, preoţi de enorie din Episcopia Maramureşului şi Sătmarului.

Sfinţirea a fost făcută de cei doi ierarhi, cu aşezarea în piciorul Sfintei Mese a Documentului de Sfinţire şi a Sfintelor Moaşte de Sfinţi Mucenici, în cazul de faţă ale Sfinţilor Mucenici de la Niculiţel: Zotic, Atal, Camasie şi Filip, descoperite în 1971, cu aşezarea icoanele celor patru Evanghelişti în cele patru colţuri ale Sfintei Mese. Au fost unse cu Sfântul şi Marele Mir atât Sfânta Masă, cât şi biserica în exterior şi interior.

Cu ocazia târnosirii, biserica a primit un al doilea hram, „Adormirea Maicii Domnului”, pe lângă hramul istoric „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”.

La slujba de târnosire au fost prezenţi cele câteva mii de credincioşi din Ţara Oaşului, care au venit pentru acest important eveniment.

Biserica este monument istoric şi a fost zidită în 1771, dar nu aceasta este data de naştere a Mănăstirii. Ea a luat fiinţă în secolul al XVI-lea şi a avut încă două biserici de lemn până s-a ridicat actuala biserica din piatră. Bisericii zidite în 1771 i se adaugă, în 1928: veşmântăria şi două încăperi pentru pangar.

În perioada 1980-1989 s-au efectuat lucrări de restaurare totală, fiind pictat din nou sfântul locaş şi icoanele de pe catapeteasmă de către pictorii Dumitru Bănică şi Grigore Bondoc, s-a făcut un iconostas nou, s-a reconsolidat şi acoperit biserica în totalitate, lucrări făcute sub coordonarea celor doi preoţi din Parohia Bixad: pr. Ioan Babici şi pr. Vasile Chioreanu, ajutaţi de bunul credincios Vasile Finta zis Vorotel.

În perioada 1991-2016 s-a reorganizat Sfântul Altar şi s-a rezidit Sfânta Masă, au fost schimbate policandrele şi s-a dotat biserica cu mobilier nou, toate în timpul stareţului Arhim. Dr. Emanuil Rus şi a obştii monahale.

Dacă slujba de târnosire s-a desfăşurat în interiorul bisericii, Sfânta Liturghie Arhierească a fost oficiată pe Altarul de Vară al Mănăstirii.

Din sobor a făcut parte pr. Mihai Feher, protopopul Oaşului.

 Cuvântul de învăţătură a fost rostit de Preasfinţitul Părinte Visarion, care şi-a exprimat bucuria de a ajunge în aceste locuri pline de istorie şi lumină creştină, dar şi de a sluji într-un locaş de închinare vechi de aproape un sfert de mileniu

Cuvintele Ierarhului au relatat apoi  biografia creştină a celor doi apostoli, Petru şi Pavel, schimbarea numelui lor de către Iisus Hristos Mântuitorul şi schimbarea vieţii lor după ce L-au urmat pe Hristos.

Concluzia Arhiereului a fost un îndemn de apropiere de Hristos: să avem credinţă în noi, să Îl mărturisim pe Hristos cu orice prilej şi să fim cuprinşi de smerenie şi să recunoaştem păcatele noastre.

xxx

În drum spre Mănăstirea Bârsana, P.S. Visarion şi P.S. Iustin Sigheteanul au făcut două popasuri duhovniceşti: la Mănăstirea „Sfânta Treime” Moişeni, Protopopiatul Oaş, şi la Mănăstirea Săpânţa-Peri, care are biserica cu cea mai înaltă turlă din lemn din lume: 67 metri.

Andrei Fărcaş

 

Lăsaţi un răspuns