Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
marți, 31 ianuarie 2023

Deputatul Dolha îi cere Patriarhului să oprească „mascarada” din Baia Mare

Într-o scrisoare deschisă, Mircea Dolha, deputat PNL de Maramureş, îi cere Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, să oprească „mascarada” de la Baia Mare. În scrisoarea deschisă, Dolha face referire la solicitarea depusă de Cătălin Cherecheş pentru depunerea jurământului pentru un nou mandat de primar, la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare.

dolha si chereches„Scrisoare deschisă

Către,

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Şi

Către,

Înaltpreasfințitul Părinte Justinian, Episcopul Maramureșului și Sătmarului

Deşi zvonurile circulau de ceva mai multă vreme, mărturisesc că n-am vrut să cred, cum sunt convins că nici alţi mulţi buni români şi buni creştini n-au vrut să creadă, că vom ajunge până la momentul hilar şi în acelaşi timp tragic în care aleşii cetăţenilor din Municipiul Baia Mare vor fi convocaţi să ia parte la o şedinţă extraordinară a Consiliului Local, programată a se ţine duminică, 3 iulie, în Catedrala Ortodoxă ‘Sfânta Treime’ din oraş, pentru halucinantul motiv că primarul reales şi totodată arestat preventiv Cătălin Cherecheş ţine să-şi expună concetăţenii, alegători şi aleşi, la un simulacru de ceremonie de depunere a juramântului pe Sfânta Scriptura, chiar în faţa Altarului Sfintei Catedrale!

Preafericite Părinte Daniel şi Înaltpreasfințite Părinte Justinian,

În calitate de creştin ortodox, de parlamentar de Baia Mare, de fost viceprimar şi primar interimar al Băii Mari, am sprijinit, sprijin şi desigur că voi sprijini în continuare Biserica Ortodoxă Română, însă declar cât se poate de ritos că îmi este imposibil să înţeleg cărei conjuncturi astrale îi datorăm faptul că Biserica Ortodoxă s-ar putea expune, din simplul capriciu al unui cetăţean cercetat în stare de reţinere, unui ritual care ar putea fi foarte uşor clasificat drept sacrilegiu. Fac astfel un apel către Biserica Ortodoxă de a nu se implica în politica şi justiţia din România pentru a-şi păstra echidistanţa!

Biserica nu trebuie să fie complice la un joc politicianist făţiş, asa cum nu trebuie nici să contribuie la construirea şi consolidarea unui cult al personalităţii pentru nimeni, cu atât mai mult pentru un om arestat preventiv, care încă trebuie să-şi dovedească nevinovăţia în faţa judecătorilor şi nu în faţa Altarului, fiindcă, desigur, Cătălin Cherecheş beneficiază şi acum de prezumţia de nevinovăţie, ca orice alt cetăţean, până la o sentinţă definitivă.

Am şi eu sentimente de milă şi compasiune faţă de momentele grele prin care trec Cătălin Cherecheş si mama sa, şi am făcut public în mai multe rânduri acest lucru, dar asta nu mă poate împiedica să afirm cu hotărâre că dacă duminică, 3 iulie 2016, în Sfânta Catedrală din Baia Mare va avea loc într-adevăr sinistra şi supra-realista adunare proiectată de către primar, s-ar creea un precedent care ar putea compromite, pentru multă vreme, Biserica Ortodoxă Română.

Justiţia o fac judecătorii în România!
Politica o fac politicienii!
Iar Justiţia Divină o face Dumnezeu!

Cât despre citatul biblic ce spune că ‘Biserica vrea îndreptarea păcătosului’, acesta nu-i face deloc cinste lui Cătălin Cherecheş, pentru că ar însemna că îl considerăm deja ‘păcătos’. Ceea ce nu este corect, întrucât justiţia nu l-a declarat încă vinovat printr-o sentinţă definitivă.

Ca deputat ales în Parlamentul României, am iniţiat în anul 2013 o serie de amendamente pentru modificarea Constituţiei prin care am cerut stipularea clară a faptului că o familie este formată dintr-un bărbat şi o femeie, la fel cum susţine şi Biserica Ortodoxă.

Nu mai bine, în locul acţiunii comandate de domnul Cherecheş să aibă loc duminică la Catedrală, să organizăm şi la Baia Mare un marş de susţinere a familiei, cu participarea a mii de oameni, indiferent de apartenenţa la o anumită religie, de orientarea politica, chiar şi susţinătorii domnului primar???

Dincolo de împotrivirea unei minorităţi absolute, o astfel de manifestare decentă a dreptului la normalitate nu interferează cu justiţia, nu îngrădeşte drepturile nimănui, nu umileşte pe nimeni, aşa cum s-ar putea simţi umiliţi mulţi români, dacă planurile domnului Cherecheş se vor pune în practică.

Nimeni, sper eu, nu-şi doreşte ca Baia Mare şi România să apară în toată presa din lume cu o astfel de ştire, oferind prilej ‘prietenilor noştri’ pretundinari să ne pună, iarăşi, într-o lumină de ‘ţară a tuturor posibilităţilor’, de ţară ‘a lui Dracula’, unde ‘ceremonii satanice’ au loc în Catedrale, sub oblăduirea oficialităţilor şi a Clerului!

Ştiţi că deloc întâmplător, la doar 3 zile după acest ceremonial pe care domul Cherecheş îl vrea organizat la Sfânta Catedrală, acesta împlineşte vârsta de 38 de ani şi îi spun de pe acum ‘La Mulţi Ani’, dar şi că va avea sigur posibilitatea să jure în faţa Altarului atunci când se va căsători, bineînţeles dacă va dori acest lucru!

Preafericite Părinte Daniel şi Înaltpreasfințite Părinte Justinian, cu evlavie vă rog, opriţi această mascaradă până nu este prea târziu.

Luaţi ‘toiagul’ şi-i alungaţi pe ‘negustori’ din ‘Templu’!

Deputat – Mircea Dolha
Creştin ortodox”.

foto: ziarelive.ro

Reader Feedback

3 Responses catre “Deputatul Dolha îi cere Patriarhului să oprească „mascarada” din Baia Mare”

 1. Bamarean spune:

  Mirciulica! Ai candidat in mandatul trecut, nu te au votat baimarenii, aproape 72% dintre baimareni, au incredere in primar,l au votat si credem, in Dumnezeul nostru, care v a face dreptate! Asa ca , cine esti tu sa faci cereri sa nu depuna juramantul, unde crede primarul de cuviinta! Stai in banca ta, acolo unde esti! Daca nu stii sa castigi, corect, doar facand rau, trezeste te, ca noi baimarenii nu suntem ….prostii tai..!!Noi putem trai fara tine, dar tu…..nu poti fi nicaieri fara noi, baimarenii!! Asa ca ….linisteste te!!

  • tot baimarean spune:

   Si tu cine esti sa vb in numele meu ca eu mu l-am votat si chiar e o mascarada si o mare mizerie ca biserica se supune unui bolnav psihic care face ce vrea cu un oras intreg.

 2. ilutiu petru spune:

  Este o adevarata mascarada. BOR trebuie sa se supuna deoarece primarul le-a dat multi bani… Mai bine ar retroceda catedrala proprietarilor de drept decat sa faca un sacrilegiu in ea. Rusine BOR! Baimareni treziti-va!!!

Lăsaţi un răspuns