Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
marți, 31 ianuarie 2023

Primăriile din Ţara Maramureşului se implică în organizarea Zilei Bunei Vecinătăţi

Luni, 11 iulie, la Primăria Municipiului Sighetu Marmației, Instituția Prefectului – Județul Maramureș a convocat o întâlnire de lucru în vederea organizării în această vară a două evenimente de anvergură care au ca scop promovarea Țării Maramureșului. Au participat: prefectul Sebastian Mihai Lupuț, Adrian Dan Pop, directorul Cancelariei din cadrul Instituției Prefectului, Peter Hurley, președintele Asociației Interculturale de Tradiții, Gheorghe Todincă, directorul Muzeului Maramureșean, Dan Pralea, managerul Centrului Cultural Sighet, Horia Scubli, primarul municipiului Sighetu Marmației, precum și ceilalți primari ai orașelor și comunelor din Țara Maramureșului.

sighet (13)Întâlnirea a avut două teme: organizarea Zilei Bunei Vecinătăți, care va avea loc pe 24 iulie în Muzeul Satului din Sighetu Marmației, respectiv organizarea Festivalului Satelor, parte a Festivalului Drumul Lung spre Cimitirul Vesel, programat pentru perioada 14-21 august.

Ziua Bunei Vecinătăți este organizată de Instituția Prefectului – Județul Maramureș, în colaborare cu primăriile localităților din Țara Maramureșului și cu Muzeul Maramureșean. Scopul evenimentului este, pe de o parte, promovarea județului nostru, atragerea de turiști în zonă, precum și strângerea relațiilor între primarii din stânga și dreapta Tisei, în vederea promovării unor proiecte transfrontaliere.

Sărbătoarea va începe la ora 11.00 pe podul de peste Tisa, unde oficialitățile române și ucrainene se vor întâlni și vor fi servite cu pâine și sare. Ulterior, activitățile vor avea loc în Muzeul Satului.

Va fi o sărbătoare a satelor maramureșene, cu un program artistic bogat, atât la scena amenajată în muzeu, cât și în curțile caselor, cu degustări de bucate tradiționale, cu un târg al producătorilor și al meșterilor populari din mai multe sate, cu meșteri care vor lucra la fața locului, torcând lâna sau sculptând lemnul, cu voie bună și prietenie. Fiecare casă din muzeu va fi animată, iar vizitatorii muzeului vor fi așteptați cu brațele deschise să deguste bunătățile specific românești. Intrarea va fi liberă, iar ocazia de a vizita Muzeul Satului într-o zi de sărbătoare nu trebuie ratată.

De asemenea, cu ajutorul Ordinului Arhitecților din România – Filiala Nord-Vest, va fi amenajată o expoziție de proiecte de arhitectură vernaculară, iar cu sprijinul Uniunii Artiștilor Plastici din România, Filiala Baia Mare, o școală de pictură pentru copiii din Solotvino, chiar într-una dintre curțile muzeului.

Cu ocazia acestei întâlniri, s-a discutat punctual care va fi contribuția fiecărei comune pentru ca Ziua Bunei Vecinătăți să fie într-adevăr o reușită. Primarii s-au arătat dornici de implicare, fiind conștienți că aceasta este o bună ocazie de promovare a localităților pe care le conduc, în condițiile în care, așa cum a subliniat prefectul Sebastian Mihai Lupuț, turismul reprezintă pentru Maramureș o adevărată șansă de prosperitate.

Partenerii media ai evenimentului sunt: Necenzurat MM, Știrile MM, Maramureș Media, Radio România Sighet, Jurnal MM, Doza 24, Graiul Maramureșului, Maramedia, Sighet FM, TV Sighet, Ziar MM, Detectivul de presă Șoc!, Țara Mea Show, Nord TV.

Lăsaţi un răspuns