Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
vineri, 19 aprilie 2024

Târnosirea bisericii din Vişeu de Jos – Danova

In 24 iulie, Înaltpreasfinţitul Părinte Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale şi Meridionale, şi Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului,  au oficiat slujba de târnosire a noii biserici din Vişeu de Jos – Danova, în fruntea unui sobor de preoţi şi diaconi.

danova viseuDin sobor au făcut parte pr. Mihai Chira, protopopul Vişeului, pr. Cosmin Andreica, parohul credincioşilor din partea Danova din Vişeu de Jos, Arhim. Teofil Pop, stareţul Mănăstirii Moisei, Protos. Agathon Oprişan, stareţul Mănăstirii Petrova, preoţi din parohiile din protopopiat.

Noua biserică din satul de naştere a Mitropolitului Iosif a primit hramurile Sfântul Mare Mucenic Gheorghe şi Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanuîn anul omagial dedicat acestui mare ierarh şi cărturar.

Istoria bisericii din Vişeu de Jos – Danova este recentă. Piatra de temelie a fost pusă în ziua de 25 martie 2007, ziua praznicului împărătesc Bunavestire, de către P.S. Iustin Sigheteanul, pe terenul donat de Năsui Gheorghe Deje. Lucrările de construire au durat doi ani, între 2007-2009, şi au fost coordonate de tânărul meşter Tomoiagă Ioan Căpuşnă, timp în care slujbele religioase se desfăşurau într-o sală de clasă a şcolii din apropiere. În 2009 s-au montat uşile şi geamurile, s-a tencuit interiorul, s-a montat catapeteasma provizorie, după care slujbele religioase s-au desfăşurat în biserică. Tot atunci s-au achiziţionat şi două clopote, care au fost montate în turnul bisericii. Pictura s-a realizat între anii 2011 şi 2015, de către pictorul Emil Dunăre. În 2015 au fost înlocuită catapeteasma provizorie cu una definitivă, făcută la o firmă din Bacău, iar icoanele au fost pictate de acelaşi pictor. În acest an s-au finalizat lucrările de placare cu piatră a fundaţiei şi treptelor şi pavarea curţii exterioare.

La încheierea slujbei de târnosire, P.S. Iustin Sigheteanul a ţinut un cuprinzător cuvânt despre ce înseamnă târnosirea unei biserici şi în ce constă ea.

Sfânta Liturghie Arhierească a fost oficiată de către cei doi ierarhi şi un sobor de 30 de preoţi pe o scenă ridicată în curtea bisericii. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul bisericii, dirijat de preoteasa Ana Andreica, profesoară de limba română şi religie.

La încheierea Sfintei Liturghii, Î.P.S. Iosif a ţinut un cuvânt de învăţătură despre rugăciune, dorinţele şi aşteptările pe care noi ni le punem în Dumnezeu. Sfânta Împărtăşanie face din noi biserică sfinţită. Apoi, Înaltul Ierarh a vorbit credincioşilor despre distanţele mari pe care preoţii şi credincioşii le face pentru a ajunge la Sfânta Liturghie, în timp ce la noi oamenii au una sau mai multe biserici în sat şi nu merg în fiecare duminică la Sfânta Liturghie.

Pentru activitatea pastorală şi administrativ bisericească, preotul paroh Cosmin Andreica a fost distins cu titlul de stavrofor, iar Consiliul Parohial, corul şi picotrul au primit diplome de vrednicie.

Preotul paroh a oferit celor doi ierarhi câte o icoană a hramului sfântului locaş – Sfântul Mare Mucenic Gheorghe purtătorul de buiruinţă.

Andrei Fărcaş

 

Lăsaţi un răspuns