Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
vineri, 19 aprilie 2024

”Pași spre viitor”, cu delegațiile din Polonia, Slovacia și Ungaria

Joi, 8 septembrie 2016, la Băița a avut loc evenimentul Europa unită multicultural și înfrățită ”Pași spre viitor”, în organizarea Consiliului Local și a Primăriei orașului Tăuții Măgherăuș, cu ocazia inaugurării Centrului Cultural ”Ion Șiugariu” Băița.

centru-baita4Președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea a fost prezent, de la ora 11.00, la slujba religioasă romano-catolică, iar apoi, alături de gazde, musafiri și delegațiile orașelor înfrățite din Ungaria, Polonia și Slovacia a ascultat concertul Fanfarei ”Stibina”, precum și reprezentația oferită de Ansamblul Folcloric ”Transilvania” și soliștii Dumitru Dobrican, Ileana Bumbar, Adreea Ghițiu și Ionuț Sima.

Gabriel Zetea: ”Învățăm exemple de bune practici din Polonia, Ungaria, Slovacia, iar ei vin și învață de la noi”

Prședintele CJ, Gabriel Zetea a salutat toți participanții și oaspeții prezenți la evenimentul care a avut loc într-o zi de sărbătoare importantă pentru români, Sfânta Maria. Șeful administrației județene a arătat că, prin astfel de înfrățiri între orașe din țările vecine, Europa va rămâne puternică și va face față tuturor problemelor care ar putea apărea în timp.

”De-a lungul istoriei, Maramureșul a fost un tărâm în care am conviețuit cu toții, indiferent de confesiunile religioase, indiferent de crezul fiecăruia. Maramureșenii au fost și sunt oameni pașnici, oameni care au primit mereu, cu brațele deschise, pe toți cei care au dorit să le treacă pragul. Orașul Tăuții Măgherăuș reușește să mențină relațiile bune în interiorul Europei. Și tocmai prin aceste mici prietenii care se leagă între diferite orașe între țări vecine, Europa va rezista tuturor impedimentelor care ar putea să apară în timp. Învățăm unii de la alții, învățăm exemple de bune practici din Polonia, Ungaria, Slovacia, iar ei vin și învață de la noi ceea ce știm să facem mai bine. Cu cât mai strânse vor fi aceste legături, și orașul Tăuții Măgherăuș și județul Maramureș vor avea doar de câștigat. Iar competiția în care a intrat municipiul Baia Mare, aceea de a obține titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021, este ajutată prin astfel de relații internaționale pe care comunitățile maramureșene le leagă cu orașele din țările vecine. Pe primarul orașului Tăuții Măgherăuș, Anton Ardelean îl asigur, pe mai departe, de întregul meu sprijin, dar și de sprijinul Consiliului Județean Maramureș și ne dorim ca, pe viitor, să devenim parteneri ai acestor proiecte”, a declarat Gabriel Zetea, președinte al CJ Maramureș.

 

Anton Ardelean: ”Un producător de vin din Halmeu a obținut medalia de aur la o competiție de vin desfășurată în Polonia”

Și primarul orașului Tăuții Măgherăuș, Anton Ardelean a vorbit despre proiectul prin care cinci orașe din patru țări s-au înfrățit, precum și despre pașii pe care îi fac pentru o Europă unită. Edilul din Tăuții Măgherăuș a prezentat, cu mândrie, faptul că un producător de vin din Halmeu a obținut medalia de aur la o competiție de vin desfășurată în Polonia, unde s-au înscris antreprenori din șapte zone ale Europei.

”Europa Unită, Europa înfrățită – Pași spre viitor” este sloganul celor cinci orașe înfrățite din Ungaria, Polonia, Slovacia, România. Sunt fericit pentru că noi am reușit să facem câțiva pași pentru a uni multicultural Europa. Mai mult, tradiția acestei întâlniri este una legată de administrație. De anul viitor vom lărgi proiectul pe învățământ, respectiv copiii noștri vor merge la ei, ai lor vor veni la noi. Vom face și un proiect pe religie, pe cultul romano-catolic și reformat și vom viza întărirea relațiilor între familii. Astfel de pași mici, dar importanți, sunt benefici, deopotrivă, atât pentru noi, cât și pentru Uniunea Europeană.

Ceea ce ne mai bucură, însă, este faptul că, un antreprenor din Halmeu, mare producător de struguri a câștigat medalia de aur în Polonia, prin vinul roșu produs de el. Vinul care a fost medaliat cu aur a fost arbitrat de arbitri internaționali și vreau să vă spun sincer că arbitri francezi au fost foarte severi. Au participat sute de sticle de vin din Europa la această competiție, producători din șapte zone diferite, fapt care ne face să fim și mai mândri de maramureșeanul nostru”, a declarat primarul orașului Tăuții Măgherăuș, Anton Ardelean.

Biroul de presă al Consiliului Județean Maramureș

Lăsaţi un răspuns