Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
joi, 18 aprilie 2024

Tinerii creștini maramureşeni şi sătmăreni la ITO 2016

Tineri din Episcopia Maramureșului și Sătmarului au participat, alături de alţi 2.500 de tineri invitați din toată lumea ortodoxă, la Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi din Toată Lumea (ITO 2016), care a avut loc la Bucureşti, găzduită și organizată de Arhiepiscopia Bucureștilor și Patriarhia Română, susținută de voluntari și binefăcători cu ocazia „Anului omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox”.

 tineri ortodocsiAprecierea și respectul de care s-a bucurat întreaga delegație a Eparhiei Maramureșului și Sătmarului s-a datorat experienței dobândite cu ocazia organizării evenimentelor dedicate tinerilor desfășurate în Baia Mare, în anul 2013 „Reuniunea Tinerilor Ortodocși” – eveniment regional, și în anul 2014 – „Reuniunea Națională a Tinerilor Ortodocși”, eveniment național cu participare internațională.

 Delegația Eparhiei Maramureșului și Sătmarului a fost formată din 82 de persoane, aceștia fiind reprezentanți ai A.T.O.C.E.M. – Asociația Tinerilor Ortodocși ai Catedralei Episcopale Maramureșene, A.S.C.O.R. – Filiala Baia Mare, tineri din protopopiatele: Baia Mare, Chioar, Lăpuș, Vișeu, Sighet, Oaș, Satu Mare și Carei, responsabil al întregii delegații eparhiale fiind pr. insp. drd. Gavril Vasile Băban.

În ziua de 4 septembrie 2016, duminică, Preasfințitul Părinte Iustin Sigheteanul a făcut parte din soborul de ierarhi slujitori la Liturghia solemnă prezidată de P.F. Părinte Patriarh Daniel, săvârșita pe o scenă amenajată în fața viitoarei Catedrale Naționale, Catedrala Mântuirii Neamului.

Ceremonia de încheiere a fost un moment solemn, prin care Arhiepiscopia Bucureștilor a predat simbolic ștafeta și flacăra, iar Arhiepiscopia Iașilor și-a asumat responsabilitatea de-a asigura continuitatea acestui eveniment pentru anul 2017.

După Sfânta Liturghie, P.S. Iustin a binecuvântat tinerii și a trăit momente de bucurie și împlinire duhovnicească alături de reprezentanții Episcopiei Maramureșului și Sătmarului la evenimentul dedicat tinerilor mărturisitori, a căror ocrotitor este Sfântul Arhidiacon Ștefan, Apostol al lui Hristos și Întâiul mucenic creștin.

Ierarhii din soborul slujitor au vizitat șantierul Catedralei Naționale alături de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în după-amiaza zilei de 4 septembrie.

Preasfinția Sa a participat și la Congresul Internaţional de Teologie Educaţia religioasă a tinerilor în contextul secularizării actuale, desfășurat la Palatul Patriarhiei, Bucureşti, 3-7 septembrie 2016, context în care Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului a susținut referatul: Perspectivele educaţiei religioase în societatea românească.

„Îndrumați tinerii cu blândețe, nu-i certați, învățați-i să fie buni creștini și mărturisitori ai lui Hristos pentru că educația nu este un proces care se termină, ea continuă, și continuă, și continuă…”a spus P.S. Iustin Sigheteanul.

Pr. Drd. Gavril Vasile Băban,

Inspector eparhial pentru catehizarea tinerilor

 *** Adresăm mulțumiri Consiliului Județean Maramureș care a contribuit la deplasarea delegației Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.

Lăsaţi un răspuns