Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
sâmbătă, 20 aprilie 2024

Distincţii acordate la biserica “Bunavestire”

Duminică, 9 octombrie 2016, Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în biserica cu hramul „Bunavestire” din Baia Mare, preot paroh Gheorghe Codrea.

biserica-bunavestireDin soborul slujitor au făcut parte pr. prof. univ. dr. Stelian Tofană de la Facultatea de Teologie din Cluj-Napoca, pr. dr. Cristian Ştefan, pr. Virgil Jicărean, pr. dr. Bogdan Gavra, consilieri eparhiali, pr. Fabian Coroian, protopopul de Baia Mare, pr. Mihai Chira, protopopul de Vişeu, pr. dr. Vasile Borca, de la Teologia băimăreană, pr. Gheorghe Codrea, paroh, pr. dr. Florin Ilie Codrea, slujitor al acestui Sfânt Altar, alţi preoţi din Baia Mare, diaconi. Răspunsurile liturgice au fost date de corul bisericii.

Cuvântul de învăţătură a fost rostit de pr. prof. dr. Stelian Tofană, care s-a referit la pericopa evanghelică a zilei, „Învierea fiului văduvei din Nain”, care ne prezintă două tablouri diametral opuse: convoiul morţii, de petrecere spre mormânt a unicului fiu decedat al văduvei, şi convoiul vieţii, de înviere a fiului văduvei, prin puţinele cuvinte rostite de Iisus Hristos: „Tinere, ţie îţi zic ridică-te!”. Un dialog ce nu pare prea logic, vorbind unui mort, dar acesta se ridică la viaţă. Este una din minunile Domnului nostru Iisus Hristos, una care se referă la tineri, pentru a-i îndemna să se ridice din starea păcatului, ceea ce duce la moarte, spre starea vieţii, rezultat al faptelor cele bune. Datorită acestui fapt, părintele profesor Stelian Tofană a numit Sfânta Evanghelie de azi „Evanghelia tinerilor”, cărora li se adresează în primul rând. „Sunt tineri care, deşi sunt vii, sunt morţi, a spus părintele profesor. O viaţă fără precepte morale este o viaţă fără sens, care te situează în convoiul morţii. Iisus nu permite ca ultima speranţă a omului să fie pusă în mormânt”, deci să fie dată morţii. În acest sens, părintele a adresat un îndemn tinerilor pentru a duce a viaţă fără de păcat, fără patimi.

Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul a mulţumit înaltului oaspete pentru că a făcut parte din soborul slujitor şi pentru că s-a adresat credincioşilor într-un elocvent cuvânt de învăţătură, din care orice tânăr are de învăţat.

În timpul Sfintei Liturghii, părintele Florin Ilie Codrea a primit distincţia de stavrofor, pentru că şi-a luat cu strălucire doctoratul, avându-l îndrumător pe părintele prof. univ. dr. Stelian Tofană, pentru că are un număr rotund de ani de la hirotonire şi de când slujeşte la acest Sfânt Altar şi pentru că are o foarte bogată activitate social-flilantropică şi culturală (scoate de mai mulţi ani revista „Bunavestire” a parohiei, plus alte activităţi), fiind, deci, un preot de dat exemplu pe toate planurile.

Preotul paroh, care are toate distincţiile, a primit Gramata Episcopală pentru meritul ridicării bisericii, iar diplome de vrednicie au primit Consiliul Parohial, prim corator Gheorghe Covaci, Comitetul Parohial al femeilor, Corul bisericii şi Asociaţia Filantropică „Marthiria”.

xxx

Parohia „Bunavestire” din Baia Mare, este una din parohiile tinere ale municipiului, care s-a constituit în anul 2000, iar bisericii actuale de zid, înainte fiind o biserica temporară din lemn, i s-a pus piatra de temelie în 2001, când a început şi construcţia ei. Subsolul bisericii de zid a fost târnosit în anul 2003. În momentul de faţă, biserica de la nivelul al doilea se află în stadiu de pictură.

Biserica are mereu în derulare activităţi culturale şi filantropice, de la înfiinţare şi până în prezent, Asociaţia Cultural Creştină „Marthiria” a derulat peste 100 de proiecte de anvergură cu toate categoriile de vârstă ale credincioşilor din Parohie, o atenţie deosebită fiind acordată copiilor şi tinerilor.

Andrei Fărcaş

 

Lăsaţi un răspuns