Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
sâmbătă, 20 aprilie 2024

Elevii refugiaţi la Şomcuta vorbesc despre migraţie de Ziua Educaţiei

 Evenimentul integrat ”Ziua Centrelor Europe Direct, în Baia Mare”, se va desfăşura în 5 octombrie, de Ziua Mondială a Educației, la Biblioteca Județeană ”Petre Dulfu” Baia Mare, în sala de Conferințe, de la ora 14.00.

 

ziua-educatieiCentrul Europe Direct Maramureș și structura sa gazdă Fundația CDIMM Maramureș organizează Evenimentul integrat ”Ziua Centrelor Europe Direct, în Baia Mare”, pe 5 octombrie 2016, la Sala de conferințe a Bibliotecii Județene ”Petre Dulfu” Baia Mare, începând cu ora 14.00.

”Ziua Centrelor Europe Direct” este o inițiativă a Rețelei Europe Direct România, dedicată Zilei Mondiale a Educației – 5 octombrie. În această perioadă, toate cele 31 de Centre Europe Direct din România organizează acțiuni locale cu scopul de a atrage atenția asupra importanței educației pentru societate.

În Baia Mare, de Ziua Centrelor Europe Direct din România și de Ziua Mondială a Educației, am pregătit momente speciale: expoziții de fotografie; festivitatea de premiere a concursului de fotografie ”Maramureș – mărturii ale trecutului și prezentului”; dialog cu tineri migranți și reprezentanți de la Centrul Regional de Cazare și Proceduri pentru Solicitanții de Azil Șomcuta Mare și de la Liceul Teoretic ”Ioan Buteanu” Șomcuta Mare; vizionarea filmului documentar ”Orice chip poartă un nume” regizat de Magnus Gertten, discuții pe tema filmului și a cluburilor de film One World Romania la Școală.

Reperele orare ale evenimentului ”Ziua Centrelor Europe Direct, în Baia Mare” organizat de Centrul Europe Direct Maramureș:

Ora 14:00:

  • Expoziție cu fotografiile înscrise în Concursul ”Maramureș – mărturii ale trecutului și prezentului, pentru viitor”, organizat în perioada aprilie – septembrie 2016, de Centrul Europe Direct Maramureș.

  • Miniexpoziție cu fotografii realizate de elevii maramureșeni participanți la Tabăra 2016 ”Fotografia, de la pasiune la carieră” organizată de Centrele Europe Direct Argeș, Bistrița, Comănești și Maramureș.

Ora 14:30

  • Premierea fotografiilor câștigătoare la cele două secțiuni ale Concursului ”Maramureș – mărturii ale trecutului și prezentului, pentru viitor”.

  • Prezentarea miniexpoziției ”Fotografia, de la pasiune la carieră”.

Ora 15:30

  • Dialog privind migrația și integrarea în comunitate. Un grup de elevi ai Liceului Teoretic ”Ioan Buteanu” Șomcuta Mare, care provin de la Centrul Regional de Cazare și Proceduri pentru Solicitanții de Azil Șomcuta Mare, vor împărtăși din experiențele și provocările statutului de refugiat/azilant în România și vor discuta cu participanții la eveniment despre migrație și respectarea drepturilor omului, inclusiv accesul la educație. Invitat special: Dna subcomisar Simona Chioran, director al Centrului Regional de Cazare și Proceduri pentru Solicitanții de Azil Șomcuta Mare.

Ora 16:15

  • Vizionarea filmului documentar ”Orice chip poartă un nume”, realizat de regizorul suedez Magnus Gertten. Proiecția filmului este asigurată cu sprijinul Programului educațional ”One World România la Şcoală” derulat de Asociaţia One World Romania.

  • Discuții despre filmul documentar ”Orice chip poartă un nume” și Cluburile de film One World Romania la Școală.

Evenimentul se adresează maramureșenilor interesați în promovarea educației ca factor de schimbare și progres: elevi, studenți și cadre didactice, participanți la concursul foto, reprezentanți și voluntari ONG, mass-media, precum și alte persoane implicate în educație.

 

Evenimentul se desfasoara in colaborare cu: Biblioteca Județeană ”Petre Dulfu” Baia Mare, Programul One World Romania la Școală, Liceul ”Ioan Buteanu” Șomcuta Mare, Centrul Regional de Cazare și Proceduri pentru Solicitanții de Azil Șomcuta Mare.

Lăsaţi un răspuns