Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
marți, 21 mai 2024

Medierea l-a scăpat de gratii pe mogulul Baltă, zis Oniza

Omul de afaceri Ioan Baltă, zis Oniza, care deţine, în Baia Mare, firma XS Sud Compani, un ziar şi un post local de televiziune, scapă de pedeapsa de 6 ani de închisoare la care a fost condamnat pe fond într-un dosar de înșelăciune și de sechestrul instituit pe toate bunurile, după ce a încheiat un acord de mediere cu firmele prejudiciate, arată vocea.biz.

ioan-balta-onizaÎn schimb, magistrații l-au condamnat pe inculpatul Samoilă Sibișan la 5 ani de închisoare, iar pe Cornel Dumitrescu la 3 ani de închisoare. Decizia luată de Curtea de Apel București este definitivă.

Samoilă Sibișan și Cornel Dumitrescu au fost artizanii unui grup infracțional prin care mai multe societăți de leasing au fost păgubite cu aproximativ 3,6 milioane de euro prin achiziții fictive de utilaje. Procurorii notau în rechizitoriu că  Ioan Baltă, care a fost sprijinit de Ioan Chiș, Mihai Andrei și Nicolae Voicu, a contribuit la înșelarea firmelor de leasing cu sume cuprinse între 390.000 si 98.000 de euro, îndeplinind rolul de “beneficiari” ai bunurilor finanțate de societățile de leasing.

În data de 30 aprilie 2014, Tribunalul București l-a condamnat pe fond pe omul de afaceri Ioan Baltă la 6 ani de închisoare pentru complicitate la înșelăciune. Avocatul Daniel Briscan a declarat pentru Vocea.biz că în ceea ce privește infracțiunea de înșelăciune împăcarea părților prin mediere înlătură răspunderea penală.

Reproducem fragmente din minuta deciziei Curții de Apel București, transmisă la solicitarea Vocea.biz:

–„Contopește pedepsele aplicate inculpatului Sibișan Samoilă, urmând ca acesta să execute pedeapsa cea mai grea, de 3 ani închisoare, la care se adaugă o treime din totalul celorlalte pedepse, respectiv 2 ani închisoare, în final urmând să execute pedeapsa rezultantă de 5 (cinci) ani închisoare.

–Condamnă pe inculpatul Dumitrescu Cornel la pedeapsa de 3 (trei) ani închisoare, pentru infracţiunea de aderare și sprijinire a unui grup infracțional organizat.

–Încetează procesul penal faţă de inculpatul Baltă Ioan, cu privire la infracţiunea de complicitate la înşelăciune (…) ca efect al încheierii unui acord de mediere cu partea civilă SC RSL Leasing IFN SA, fostă S.C. ROMSTAL LEASING IFN S.A.

–Încetează procesul penal faţă de inculpatul Chiș Ioan, cu privire la infracţiunea de complicitate la înşelăciune (…) ca efect al încheierii unui acord de mediere cu partea civilă SC RSL Leasing IFN SA, fostă S.C. ROMSTAL LEASING IFN S.A.

–Încetează procesul penal faţă de inculpatul Andrei Mihai, cu privire la infracţiunea de complicitate la înşelăciune (…) ca efect al încheierii unui acord de mediere cu partea civilă Geyer & Buchegger Leasing GmbH

–Ia act că partea civilă Geyer & Buchegger Leasing GmbH a renunțat la pretențiile civile formulate în contradictoriu cu inculpații Andrei Mihai, Dumitrescu Cornel și Sibișan Samoilă.

–Ia act că partea civilă SC RSL Leasing IFN SA, fostă S.C. ROMSTAL LEASING IFN S.A.a renunțat la pretențiile civile formulate în contradictoriu cu inculpații Dumitrescu Cornel, Sibișan Samoilă, Baltă Ioan și Chiș Ioan.

 –Ia act că partea civilă S.C. RAIFFEISEN LEASING IFN S.A.a renunțat la pretențiile civile formulate în contradictoriu cu inculpatul Dumitrescu Cornel.

–Ia act că partea civilă S.C. Kredyt Inkaso Investments RO S.A., cesionară a drepturilor SC International Leasing Asset Solutions SA, cesionară a drepturilor persoanei vătămate SC Arad Leasing, a renunțat la pretențiile civile formulate în contradictoriu cu inculpatul Dumitrescu Cornel.

 –Dispune menţinerea în parte a măsurii asigurătorii a sechestrului asupra tuturor bunurilor mobile şi imobile ale inculpatului Sibişan Samoilă instituită prin ordonanţa emisă de Direcţia Naţională Anticorupţie în data de 13.10.2008 în dosarul nr.168/P/2008 doar până la concurenţa sumei de 6.306.826,903 lei.

–Ridică măsura asigurătorie a sechestrului asupra tuturor bunurilor mobile şi imobile ale inculpatului Baltă Ioan instituită prin ordonanţa emisă de Direcţia Naţională Anticorupţie în data de 01.10.2008 în dosarul nr.168/P/2008.

–Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale atacate, care nu contravin prezentei decizii.

–Respinge ca nefondat apelul formulat de partea civilă S.C. Marfin Leasing IFN S.A., fostă S.C. Egnatia Leasing IFN S.A., împotriva sentinței penale nr.1338/30.04.2014 a Tribunalului București (…) -Definitivă”

În noiembrie 2010, Ioan Baltă a fost trimis în judecată de procurorii DNA, alături de reprezentanți ai mai multor societăți comerciale din Maramureș, pentru înșelăciuni cu consecințe deosebit de grave, după ce ar fi încheiat contracte fictive cu mai mai multe firme privind utilaje industriale precum concasoare, excavatoare, buldoexcavatoare. Cumpărătorii unor astfel de bunuri erau societăți comerciale private, care achitau mărfurile prin contracte de leasing încheiate cu firmele de profil, dar în realitate, reprezentanții legali ai firmelor „beneficiare” actionau în înțelegere cu inculpații, societățile finanțatoare fiind induse în eroare cu privire la existența bunurilor achizitionate.

Reprezentanților firmelor de leasing le era prezentat același utilaj de mai multe ori, într-un cadru tip „show-room”, fiind înlocuite doar plăcuțele cu datele de identificare ale bunului. În acest context, Samoilă Sibișan, desfșurând activități prin intermediul mai multor firme pe care le controla, a aderat și sprijinit grupul infracțional, în sensul că a înregistrat operațiuni financiare fictive, prejudiciind firmele de leasing cu suma totală de 3.646.920 de euro.

La rândul său, Cornel Dumitrescu a avut rolul de a găsi persoane care dețineau societăți comerciale cu răspundere limitată interesate în obținerea de sume de bani ca urmare a înșelării societăților de leasing și rolul de a intermedia încheierea contractelor de achiziție fictivă în sistem leasing, în valoare totală de 1.860.050 de euro, având ca furnizor declarat societatea Rat Company. Anchetatorii mai arătau că Ioan Baltă, care a fost sprijinit de Ioan Chiș, Mihai Andrei și Nicolae Voicu, a contribuit la înșelarea firmelor de leasing cu sume cuprinse între 39.000 si 98.000 de euro, îndeplinind rolul de “beneficiari” ai bunurilor finanțate de societățile păgubite.

Lăsaţi un răspuns