Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
miercuri, 24 aprilie 2024

Membri ai Academiei Române vin la joc în Maramureş

Consiliul Județean Maramureș  în parteneriat cu Asociația ”Bogdan Dragoș” organizează ”Joc în lătureni” la Oncești.

ansamblul-transilvania1Conducerea Consiliului Județean Maramureș, în parteneriat cu Asociația ”Bogdan Dragoș” a Urmașilor Nobilimii Maramureșene organizează, în data de 12 noiembrie, de la ora 16.00, la Casa de Petreceri a Moroșenilor din localitatea Oncești, evenimentul cultural de promovare a tradițiilor străbune ”Joc în lătureni”.

Vor fi prezenți și membri ai Academiei Române, având în vedere faptul că Asociația ”Bogdan Dragoș” se află sub patronajul acestei instituții. Vor onora cu prezența acțiunea din Oncești atât președintele Academiei Române, Ionel Valentin Vlad, cât și vicepreședintele Alexandru Surdu.

Evenimentul, aflat la prima ediție, își propune să marcheze Lăsatul secului, prin prezentarea datinilor și obiceiurilor specifice localităților din județele Maramureș și Satu Mare.

* Costumul popular- biletul de intrare la eveniment

 

Doru Dăncuș, vicepreședinte al Consiliului Județean Maramureș, a declarat că, la acțiunea de sâmbătă, sunt așteptate să participe aproximativ 700 de persoane, intrarea fiind pe bază de costum popular sau elemente reprezentative ale costumului popular. Vor fi prezenți reprezentanți ai Consiliului Județean și ai instituțiilor subordonate CJ Maramureș, ai Prefecturii Maramureș, a mediului academic și a mediului de afaceri.

”Prin astfel de acțiuni ne dorim să dezvoltăm relațiile intracomunitare între localitățile Maramureșului. Totodată, în baza relațiilor dintre județele Satu Mare și Maramureș, circa 100 de invitați din Țara Oașului au confirmat prezența la Oncești. Aceștia își vor prezenta tradițiile și obiceiurile în cadrul Jocului în lătureni. Vorbim despre un eveniment pe care dorim să îl permanentizăm și să îl creștem în viitor, atât ca număr de participanți, cât și ca reprezentativitate locală”, a arătat vicepreședintele CJ Maramureș, Doru Dăncuș.

În cadrul evenimentului vor putea fi admirate expoziții de fotografii și obiecte de artizanat, dar va exista și un stand cu produse tradiționale specifice.

Programul artistic va fi susținut de ansamblurile din Recea, Sarasău, Strâmtura, Șieu, Vadu Izei, Sighetu Marmației, Târgu Lăpuș, Băița de sub Codru, Bicaz, Bistra, Bogdan Vodă, Călinești, Cicârlău, Dumbrăvița, Giulești, Groșii Țibleșului, Ocna Șugatag, Petrova, Corul Bărbătesc din Chechiș, cărora și se alătură și membri ai Ansamblului Folcloric Național ”Transilvania”.

”În cadrul acestei acțiuni care anunță și apropierea Postului Crăciunului, preotul Paul Adrian va avea o scurtă intervenție, în care va explica ce înseamnă postul din punct de vedere spiritual. Fiind o perioadă în care toți ne dorim să fim mai buni, celor prezenți le va fi prezentat un caz umanitar, prin care se dorește obținerea de sprijin financiar pentru un tânăr din Baia Sprie, care de peste de zece ani așteaptă un transplant de ficat și a cărui stare de sănătate s-a agravat în ultima perioadă. Toți cei care vor dori să contribuie pentru a-i oferi o șansă la viață lui Dragoș Adrian Bogdan vor putea face o donație în cadrul evenimentului organizat sâmbătă, în Oncești”, a conchis vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș, Doru Dăncuș.

Biroul de presă al Consiliului Județean Maramureș

Lăsaţi un răspuns