Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
marți, 23 aprilie 2024

P. S. Iustin: Biserica este mama şi nu poate să îşi părăsească fiii

Ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române s-au reunit la Cluj. Luni, 14 noiembrie, cu începere de la ora 9,00, Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul a participat la Simpozionul Internaţional de Teologie, Istorie, Muzicologie şi Artă, organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj Napoca.

ps-iustin-la-clujSimpozionul, care se desfăşoară în zilele de 14-15 noiembrie 2016, în plen şi pe secţiuni, a reunit mai mulţi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române – Î.P.S. Mitropolit Andrei al Clujului, Maramureşului şi Sălajului şi locţiitor de Episcop al Eparhiei Maramureşului şi Sătmarului, P.S. Episcop Lucian al Caransebeșului, P.S. Episcop Visarion al Tulcii,  P.S. Episcop Gurie al Devei și Hunedoarei, P.S. Iustin Sigheteanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Maramureșului şi Sătmarului, Episcopul Greco-Catolic P.S. Florentin Crihălmeanu, de Cluj-Gherla, Acad. Prof. Univ. Dr. Ioan Aurel Pop, Rectorul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Victor Opaschi, Ministru Secretar de Stat la Secretariatul de Stat pentru Culte, Pr. Prof. Univ. Dr. Vasile Stanciu, Decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, care, în calitate de gazdă, a rostit şi alocuţiunea de deschidere, profesori universitari din ţară şi străinătate, cadre didactice şi cercetători din ţară şi străinătate, fiind pregătiţi să ia cuvântul peste 120 de susţinători de referate şi comunicări, cărora li se adaugă luările de cuvânt în cadrul fiecăreia din cele cinci secţiuni ale manifestării ştiinţifice.

Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a vorbit despre Familia, copiii şi tinerii, educarea lor şi viitorul omenirii.

În cadrul sesiunii în plen, a luat cuvântul şi P.S. Iustin Sigheteanul, care a suţinut comunicarea „Tinerii în Biserică în timpurile de secularizare pe care le trăim”, un subiect de actualitate, care a suscitat interesul participanţilor.

„Biserica Ortodoxă are drumul ei, pe care a aşezat-o Hristos, întemeietorul Ei şi de la care nu se abate, a spus P.S. Iustin Sigheteanul. A reuşit să convieţuiască cu un regim ostil şi ateu peste 45 de ani şi a dăruit ţării un tineret creştin. Revoluţia făcută de tineri în 1989 a fost creştină. Unde s-au adunat tinerii? În pieţele catedralelor şi au rostit rugăciunea “Tatăl nostru”, spunând: “Vom muri şi vom fi liberi”. Am supravieţuit comunismului şi am dăruit Europei civilizate o Românie creştină. Astăzi, după 25 de ani de libertate, aparent se încearcă inducerea ideii că ar fi un conflict între Biserică şi tineret. Nu este deloc aşa”, a conchis P.S.Iustin Sigheteanul.

“În comunităţile noastre rurale unde nu mai există nici şcoală, nici dispensar, nici medic, nici învăţător, există un singur luminător – preotul şi familia lui, care merge acolo unde îl trimite ierarhul, la apostolate şi unde orice comunitate, mare sau mică, are nevoie de păstor de suflete. El, preotul este şi învăţător şi doctor şi asistent social şi păstor de suflete. Nu spunem aceste lucruri ca să ne câştigăm noi merite, pur şi simplu ne facem datoria. Biserica este mama şi nu poate să îşi părăsească fiii”, a fost concluzia arhiereului maramureşean.

Andrei Fărcaş

Lăsaţi un răspuns