Ziar online de Maramures. Stiri din judet si informatii de interes national
luni, 24 iulie 2017

Sorina Pintea: PSD susţine un pachet de soluții la problemele personalului din Sănătate

Peste 80.000 dintre românii care lucrează în sănătate s-au aflat în grevă generală, asta după ce, luni la rând, Guvernul a refuzat să le asculte doleanțele. În comisiile de Buget și Sănătate, PSD a susținut un pachet de soluții la problemele personalului din sănătate.

sorina-pinteaRomânii care salvează vieți în fiecare zi merită și ei să facă parte din clasa de mijloc. Ministerul Sănătății are excedent bugetar pentru că nu a reușit să utilizeze banii pentru a rezolva nemulțumirile angajaților din sănătate, ba chiar a adus unele probleme noi sau a blocat soluţii pe care guvernarea PSD le-a pregătit: scăderea preţurilor la medicamentele inovative din 2016, în timp ce, de săptămâni bune, lipsesc în toată ţara vaccinuri importante pentru bebeluşi.

* Legea salarizării să fie pusă în aplicare la guvernare – prioritatea PSD pentru 2017

PSD va pune în aplicare creşterea cu 15% a salariilor din Educaţie şi Sănătate şi cu 25% a angajaţilor CNAS, a arătat Sorina Pintea, candidatul PSD pentru Senatul României.

”Vom susţine această creştere în Parlament şi o vom pune în aplicare la guvernare. Există resurse bugetare din creşterea economică generată de guvernarea PSD, pentru a creşte salariile şi pensiile în următorii ani. Guvernul PSD a lăsat o lege a salarizării negociată cu sindicatele şi discutată inclusiv cu FMI, care ar fi dus la majorări la toate categoriile de bugetari. Guvernul a blocat această lege şi în schimb a introdus o serie de inechităţi prin ordonanţa 20. Prin modificarea ordonanţei, PSD a înlăturat aceste inechităţi. Prioritatea pentru 2017 este să trecem legea salarizării şi să o punem în aplicare la guvernare. Este clar că PNL va menţine blocajul impus de guvernarea tehnocrată. Măsurile adoptate de Parlament au un impact total de 4 miliarde lei, adică 0,5% din PIB.  Măsura este sustenabilă, pentru că România a mai aplicat în 2015 măsuri similare cu impact de 5% din PIB, deci de 10 ori mai mari și am avut creștere economică. În 2015, măsurile PSD de creștere a veniturilor populației au reprezentat 3% din PIB. Tot în 2015, măsurile PSD de relaxare fiscală au reprezentat circa 2% din PIB. În total, în 2015, măsurile luate de PSD au reprezentat 5% din PIB, iar România a înregistrat creștere economică. Așadar, o măsură care implică un impact de 10 ori mai mic, precum creșterea salariilor profesorilor și medicilor, este perfect sustenabilă. În plus, o astfel de măsură care pe hârtie costă 4 miliarde de lei, produce în mod real un impact mult mai mic la buget. În realitate, impactul bugetar va fi de 2,8 miliarde lei. Asta înseamnă o creștere economică simțită efectiv în buzunarul cetățenilor.  Acești bani se pot plăti din surplusul pe care îl vom avea anul viitor la Produsul Intern Brut. Datele oficiale, prezentate de instituțiile statului, precum Comisia de Prognoză, estimează o creștere a PIB de la 758 miliarde lei la 807 miliarde lei. Deci vom avea o creștere la bugetul de stat de 13-14 miliarde lei, mai mult de trei ori față de cât avem nevoie pentru susținerea creșterii salariilor cu 15% pentru medici și profesori. Trebuie să îndrăznim să credem în România”, a declarat Sorina Pintea, candidatul PSD pentru Senat la alegerile parlamentare din 11 decembrie.

     Biroul de presă al PSD Maramureș

Lăsaţi un răspuns